Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Svar: Afghanistan är världens just nu farligaste land

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Vi i nätverket #femövertolv vill hylla ”Mormor” som så fint beskriver det så många i Sverige fått vara med om de senaste åren. ”Mormor” är vad vi kan förstå en av alla de hjältar som funnits där för en ung människa i nöd. Vi vill uppmuntra dig och alla andra att fortsätta kampen för ett medmänskligare och varmare Sverige.

Signaturen ”PE” vill vi börja med att beklaga, vi förstår när vi läser ditt svar till ”Mormor” att du som så många andra lyssnat till många av Sveriges politiker, Migrationsverket och andra myndigheter när de talat om att dessa unga saknar asylskäl och borde utvisas.

Annons

Annons

Vi beklagar att du, precis som vi, blivit förda bakom ljuset. Vi trodde att det svenska rättssystemet och den svenska asyllagstiftningen var väl fungerande. Visst kunde det finnas några få undantag där det inte gick rätt till, men då kunde man ju överklaga och göra sin röst hörd och då fanns det ofta en lösning.

Nu finns det så många exempel på att det inte fungerar att vi vågar ta ordet rättsröta i vår mun. Konvertiter, HBTQ-personer, apostater, ateister och unga kvinnor som riskerar hedersvåld blir inte trodda av Migrationsverket och de högre instanser som man kan överklaga till.

Personer som kom när de var barn, och barnfamiljer som särskilt ska skyddas av Barnkonventionen, som för övrigt träder i kraft som svensk lag nästa år, hotas också av utvisning till världens just nu farligaste land, Afghanistan.

För vidare läsning av detta rekommenderas Konvertitutredningen samt den utmärkta boken ”Dom stod kvar” av frilansjournalisten Tord Eriksson.

”PE”, du menar att säkerhetsläget i Afghanistan blir allt bättre och att människor därför kan skickas dit. Vi vet inte vad du grundar detta påstående på, men nära 4000 civila offer (döda och skadade) under första halvåret 2019 vittnar om annat. Att Afghanistan under året också seglade upp på första plats på listan över världens farligaste länder gör att ditt påstående tycks bygga på fakta som inte är korrekta.

Annons

Vi vill på detta sätt både hylla medmänskligheten och ge en mer korrekt bild av verkligheten än den som många får ta del av.

Ingen skugga ska falla över ”PE” eller andra som litat på svenska myndigheter, vår förhoppning är att vi återigen ska kunna lita på dem, inklusive våra politiker. Men så länge som de orättfärdiga utvisningarna till världens farligaste land pågår så väljer vi att inta en kritisk hållning.

Nätverket #femövertolv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan