Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Svar från Jämtkraft: Det kostar att underhålla och förnya elnätet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Micke Engström

Annons

Uno Svaleryd skriver i en insändare att Jämtkrafts elnät är för dyrt. Jämtkraft Elnät AB:s verksamhet regleras av statliga tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen. De har inget att invända mot bolagets avgifter och prisökning, tvärtom.

Annons

Energimarknadsinspektionen styr bolagens möjlighet till prisökning. Jämtkraft Elnät har inte i närheten nyttjat den möjlighet till prisökning som inspektionen gett bolaget.

Annons

Under perioden 2012–2015 har Energimarknadsinspektionen gett bolaget möjlighet att höja priserna med ytterligare 600 miljoner kronor, vilket inte skett. Dessa siffror är offentliga och kan lätt granskas av den intresserade.

Perioden 2016–2019 är inte avstämd ännu, men det mesta pekar på att Jämtkraft Elnät inte kommer att ha utnyttjat den totala intäktsramen för denna period heller. I ”Nils Holgersson-undersökningen” kan man jämföra Jämtkraft Elnäts priser med andra nätbolag och se hur bolaget står sig nationellt.

Vad är det som kostar? Investeringar, underhåll och förnyelse av elnätet. Energimarknadsinspektionen ställer krav på leveranssäkerhet i elnätet vilket också måste byggas ut nationellt, regionalt och lokalt för att möta ökade behov och krav.

Insändare: Det intressanta är inte avkastningen utan hur Jämtkraft använder pengarna (2 december)

Framtidens krav på elnäten är andra än gårdagens. Näten ska bli smartare för att kunderna ska kunna agera mer energieffektivt i hemmen. Det ska finnas utrymme för att få in mer förnybar elproduktion, även från mikroproducenter, det ställer nya krav på flexiblare elnät.

Annons

Annons

Toleransen mot elavbrott minskar i en värld med ökad digitalisering, vilket gör att leveranssäkerheten måste vara ännu högre än i dag. Sammantaget kräver allt detta fortsatta investeringar i elnäten.

Stefan Sedin, enhetschef Jämtkraft Elnät AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan