Annons

Annons

Annons

Östersund

Flerfaldigt prisbelönt skräckfilmsskådespelare tar plats i Östersundsrevyn – ”Det känns som att komma hem”

När ridån går upp för 2020 års upplaga av Östersundsrevyn finns det med en nytt ansikte på scenen. Ett som många känner igen som från svenska storfilmer som Jägarna och Hamilton, men också lokala teatersuccéer som Dunderklumpen.

Text

Annons

För det lilla gänget bakom den populära Östersundsrevyn är det bråda tider. Premiären äger rum om ett par veckor och det är nu som allt det som kändes så lyckat i teorin måste visa sig hålla i praktiken också.

Det är pressat och stressigt med manusarbeten, repetitioner och rekvisitabestyr om vart annat och precis den miljö som ensemblens nyaste medlem trivs som bäst i.

2011 spelade Thomas Hedengran huvudrollen i den psykologiska skräckfilmen ”Marianne” och i fjol frontade han skräckfilmen ”Draug”. Båda filmerna gav honom utmärkelser för bästa skådespeleri.

Trots en intensiv period av repetitioner och andra förberedelser så hinner Thomas Hedengran fira jul hemma i Sveg innan allvaret drar igång.

Bild: Marcus Berglund

Annons

– Sist jag gjorde revy var med Uffe Larsson och Bert-Åke Warg för 13 år sedan. Det är mycket jobb med att få sketcher, sång och musik att samspela, men det är också väldigt roligt, säger Thomas Hedengran, som ersätter den ordinarie medlemmen Mats Eklund medan denne tar ett sabbatsår från revyn.

Annons

Thomas Hedengran kommer från Nilsvallen utanför Sveg, men bor i Stockholm sedan många år tillbaka. Men trots att det är där de flesta jobben inom film och teater finns så har han blivit allt mer benägen att leta jobb i sina gamla hemtrakter på senare år.

I fjol fick han pris för bästa skådespelare i en skräckfilmsfestival i Kalifornien. Om Thomas Hedengran tar med sig den sidan av sig själv till Storsjöteaterns scen återstår att se.

Bild: Marcus Berglund

De senaste två somrarna har han spelat Dunderklumpen inför utsålda vridläktare vid Döda fallet och när erbjudandet om att få vara med i Östersundsrevyn kom så kände han att det inte heller var mycket att tveka på.

– Jag känner ju Patrik Zakrisson sedan många år och visste att det här är ett gött gäng, så det här känns som att komma hem igen. Sedan var det väl helt enkelt dags att få med en svegare i revyn också, säger han.

Thomas Hedengrans uppdrag som skådespelare börjar börjar i allt snävare cirklar kretsa kring gamla hembygder. Nu är han aktuell som ny medlem av Östersundsrevyn.

Bild: Marcus Berglund

Under sina 30 år som skådespelare har han varit med i otaliga filmer och teaterproduktioner med en extrem bredd på de roller han tilldelats.

Från storfilmer som Jägarna och Hamilton där han har spelat skurk, till renodlad komedi som i hans senaste scenroll i Galenskaparna och After Shaves föreställning ”Macken”. Eller varför inte skräckgenren, där han korades till bästa manliga skådespelare vid kaliforniska skräckfilmsfestivalen Screamfest i fjol, för sin huvudroll i svenska indiefilmen ”Draug”.

Annons

Annons

Under de två senaste somrarna har Thomas Hedengran spelat Dunderklumpen vid Döda fallet.

Bild: Karin G Jonsson

– Efter 30 år i branschen är jag är ganska prestigelös i vilka jobb jag tar på mig och tycker att det är viktigt att låta nyfikenheten styra, säger Thomas Hedengran.

Och det finns ett sätt som revyn skiljer ut sig på, anser han, och som gör den vilsam för den skådespelare som är van vid att bedömas hårt, individuellt och konkurrensinriktat.

– Revy är ju ett ensemblespel där det inte handlar om att enskilda individer ska stå och glänsa. Det här gör vi tillsammans från början till slut och med en kärlek och värme som kommer att synas på scenen, säger Thomas Hedengran.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan