Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Överdrivna utsläppssiffror för snöskotrar – Naturvårdsverket justerar sin beräkningsmodell

Förra våren kom beräkningar från Naturvårdsverket som tydde på att utsläppen från snöskotertrafiken var större än inrikesflyget i norra Sverige. Efter en översyn backar nu Naturvårdsverket och halverar utsläppssiffrorna. Detta rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Text

Det var i april förra året som Sameradion och SVT Sápmi rapporterade om Naturvårdsverkets utsläppssiffror, som tydde på att snöskotertrafiken i Sverige släppte ut mer växthusgaser än hela inrikesflyget i den norra delen av landet. Men utsläppssiffrorna verkar ha överdrivits.

Med en ny beräkningsmodell har Naturvårdsverket halverat utsläppssiffrorna.

Annons

– När vi gör sådana här små justeringar och förbättringar av själva modellen så blir den bättre och bättre, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket till Sameradion och SVT Sápmi.

Annons

– Sen är det i grunden en modell och det ska man alltid tolka med en viss försiktighet, när man får sådana här resultat.

Arkivbild.

Bild: Robbin Norgren

På Snö- och terrängfordonsbranschen var man tidigt skeptisk till Naturvårdsverkets första beräkning. När man tittade på hur många snöskotrar som sålts och hur mycket de förväntades användas fick man inte ekvationen att gå ihop.

– Ganska snabbt såg vi att det inte kan stämma, säger vd Niklas Kristoffersson.

Enligt Naturvårdsverkets nya beräkningsmodell halveras utsläppssiffrorna jämfört med tidigare. Men fortfarande kvarstår en del osäkerhetsfaktorer berättar klimatanalytikern Jonas Allerup för Sameradion och SVT Sápmi.

– Vi kan titta en del på hur mycket snöskotrarna körs. Man kan även titta på själva användningen; är det fritidsanvändning eller mer till uthyrning och då kan användningen skifta väldigt mycket. Där kan vi se över om det finn data som vi kan använda för att förbättra modellen. Det finns en rad olika saker som man kan förbättra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan