Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Nu skärper vi kontrollen i bygg- och anläggningsbranschen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Allt fler företag utsätts för osund konkurrens. Bygg- och anläggningsbranschen är tyvärr inget undantag. Mellan 2013 och 2017 ökade andelen byggföretag som uppgav att det förkommer svarta löner i branschen från 26 till 53 procent, enligt en undersökning från Skatteverket.

Säkra arbetsplatser och schyssta arbetsvillkor är A och O. Alla som är på en byggarbetsplats ska kunna visa vem man är, vem man arbetar för och när man har arbetat. Därför har Sveriges Byggindustrier verkat för lagstiftning om personalliggare och tagit initiativ till ID06 - branschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen.

Nu tas nästa steg. Från och med 21 januari införs en ny kortstandard i syfte att täppa till säkerhetsluckorna som funnits.

Annons

Vid årsskiftet infördes även ett nytt krav på elektronisk betalning för att få rätt till rot-avdrag. Syftet är att minska felaktiga utbetalningar. För dig som renoverar din villa eller lägenhet har Sveriges Byggindustrier också tagit fram en checklista som uppmuntrar sund konkurrens.

Annons

Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör tänka på följande:

Kontrollera att företaget har F-skattsedel. Kontakta Skatteverket vid oklarheter.

Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.

Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.

Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation, exempelvis Sveriges Byggindustrier. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

För trygghets skull, kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är, som tidigare påpekats, byggbranschens eget system för ID-kontroll, www.id06.se.

Entreprenören som arbetar i någon annans hem ska i sin tur ta följande ansvar:

Annons

Entreprenören måste informera konsumenten och avråda denne om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.

Annons

Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.

Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader.

Vid småhusentreprenader, tjänster som utförs vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning. Vid övriga konsument­entreprenader kan parterna avtala om en betalningsplan på grund av särskilda skäl.

Snedvriden konkurrens till följd av oseriös verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Därför råder nolltolerans mot fusk i bygg- och anläggningsbranschen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

Christin Andersson, lokal chef Sveriges Byggindustrier i Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan