Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: ”Dumma svenskar” bygger vindkraftverk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Gunnar Stattin

Annons

Branschorganisationen Svensk Vindenergi siktar på utbyggnad med ytterligare tusentals vindkraftverk med stöd av regeringens politik. Affärsidén är att projektera vindkraftverk och snabbt sälja vidare tillstånden till främst utländskt ägande (80 procent).

Sverige har sedan tidigare fossilfri och ännu tillräcklig elproduktion genom främst vattenkraft och kärnkraft. Vindkraften ger ett varierande elöverskott som skickas utomlands. Vindkraftens koldioxidutsläpp är klart mindre än kolkraftens, men tre gånger större än kärnkraftens per terawattimme under livscykeln.

Annons

Annons

Ändå har fyra partier (MP, S, C och V) valt en politik som regeringen använder till en kraftig utbyggnad av vindkraft för export av el. Syftet är att Sverige ska framstå som ett föredöme och samtidigt bidra till Europas och världens klimatomställning.

Den effekten är förstås mikroskopisk och även i princip omöjlig att avläsa. Resultatet av vindkraftspolitiken märks desto mer i Sverige med enorma skador på landskapet och högre elpriser som följd.

FN:s klimatpanel har beräknat att kärnkraft behöver öka kraftigt för att det ska bli möjligt att avveckla den enormt stora användningen av kol och olja.

Kärnkraft av nya generationer kan bli säkrare och effektivare än de tidigare, utan risk för härdsmälta och med kortare förvaring av utbränt bränsle. I en variant av generation 4 kan torium tänkas som bränsle. Ämnet är vanligt i naturen till skillnad från uran.

Tyskland har satsat på vindkraft med hittills cirka 20 procent av elproduktionen, men motståndet är numera stort. I den största delstaten Bayern anslöts bara åtta vindkraftverk till elnätet år 2018. Tyska kapitalister kan i stället placera allt fler av sina vindkraftverk i Sverige och då påminnas om ett talesätt från 30-åriga krigets dagar, ”Die Dummen Schweden”.

VV

Annons

Annons

Till toppen av sidan