Annons

Annons

Annons

krönikaJämtlands län

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Vi vill veta mer om vad du tycker – här är enkäten om ÖP

I augusti 1979 flyttade jag till Östersund som nyutbildad lärare. Första terminen i Stugun började någon vecka senare. En blandning av slump, släktrötter och medvetet val gjorde att framtiden blev i Östersund och Jämtland för en stockholmare dryga 20 år gammal som ville ut och röra på sig.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Enkät Tyck till om Östersunds Posten

Några år senare började jag arbeta med lokal journalistik på heltid som sportreporter på Länstidningen. Det betydde att en viktig del av jobbet var att försöka klura ut hur lokal journalistik kan vara till nytta och glädje för läsare och prenumeranter? Helt enkelt vilka nyheter många vill läsa och vilka tips eller uppslag jag borde ha slängt i papperskorgen redan från början eftersom få ändå skulle bry sig om vad jag skrev.

Precis den frågan som har förföljt mig genom åren.

Då vore mitt jobb som journalist idag betydligt enklare

Annons

Jag blev kvar här och har lärt känna Jämtland utan och innan. Efter alla år i nyhetsbranschen borde jag kanske vara fullärd och ha glasklara svar på vilka lokala nyheter som vi bryr oss mest om.

Annons

Så är det förstås inte. Då skulle mitt jobb som journalist idag vara betydligt enklare än vad det är.

Och om vi vänder på det. Om jag trodde mig ha alla svar, stängde in mig i en glasbur framför datorn och helt själv bestämde vad som är värt att rapportera om utan att lyssna det minsta på er läsare. Ja då hade jag nog varit ganska misslyckad på jobbet.

Vi satt på ensamrätt att avgöra vad som var en bra nyhet

Jag tar mig själv som exempel men samma sak gäller förstås ÖP eller för den delen för vilken tidningsredaktion som helst.

När jag började fanns en slags övertro hos många journalister om att vi satt på ensamrätt att avgöra vad som var en bra nyhet.

Den tiden är sedan länge förbi. Nu ser vi på en digital karta exakt hur många som läser ÖP:s nyheter i olika delar av länet och vi kan hela tiden följa läsningen av alla artiklar på op.se så snart de har publicerats.

Fått oss att satsa mer på att bevaka näringslivet

Varje dag får vi alltså ett kvitto på vilka nyheter som lockar er läsare mest. Digital uppföljning har gjort livet som journalist lite lättare.

Det har fått oss att satsa mer på att bevaka näringslivet i Jämtland, livesända från fler lokala idrottstävlingar, starta Bostadspuls och direktrapportera snabbare från stora nyhetshändelser för att nämna några exempel på vad ni läsare efterfrågar.

Att satsningarna ger positiva resultat är förstås riktigt roligt. Fler och fler gillar vår lokala journalistik. Antalet ÖP-prenumeranter fortsätter att öka.

Annons

Annons

Får du koll på nyheter som du har nytta av?

Men det räcker inte.

Bakom statistik och siffror finns mer som vi behöver lära oss. Vi vill veta mer om vad du som läsare och prenumerant tycker, känner och tänker om ÖP:s innehåll.

Får du koll på nyheter som du har nytta av genom att följa oss. Berättar vi om sådant som händer nära dig på ett sätt som väcker känslor och engagerar?

Lyfter vi upp samhällsfrågor som är viktiga för dig? Är det något du saknar?

För att få svar har vi satt ihop en enkät om ÖP. Enkäten kommer som mejl till dig som är prenumerant idag. Vill du svara på frågorna direkt kan du även klicka här.

Vi behöver bli ännu fler ÖP-prenumeranter

Ja, jag vet hur lätt det är att klicka vidare i inboxen när företag ber en svara på några frågor som bara tar några minuter och dessutom utlovar en liten belöning på slutet.

Men den här gången finns en allvarlig underton i frågandet:

Vi behöver bli ännu fler ÖP-prenumeranter för att säkert kunna säga att framtiden för den lokala och oberoende journalistik som ÖP står för är säkrad.

Så jag hoppas du tar dig tid att svara. För oss är dina synpunkter stor hjälp när vi fortsätter utveckla ÖP:s journalistik. Vill du av någon anledning inte fylla i enkäten så är du välkommen att höra av dig direkt till mig:

Hans Lindeberg

Annons

Chefredaktör

Telefon: 063-161635

Mejlen: hans.lindeberg@op.se

Läs mer

Hans Lindeberg: Vår lokala journalistik ska ge utrymme för eftertanke: "Inte en dag går utan att jag vänder, vrider och försöker förstå"

Hans Lindeberg: Går det att göra om ÖFK:s fantastiska fotbollsresa med lagliga medel?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan