Annons

Annons

Annons

krönikaGirjas sameby får ensamrätt till jakt och fiske i fjällen

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Näthat i sina värsta former efter Girjas-domen – går inte att blunda för statens ansvar

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: TT. Bilden är ett montage.

Annons

"Lite får ni väl tåla. Man måste väl få skriva vad man tycker. Har vi inte yttrandefrihet i det här landet. När journalisterna bara ljuger måste någon få säga sanningen.....".

Så kan det låta i olika nätforum. När hårda, råa anklagelser och påhittade "sanningar" utan substans flödar fritt.

Hat, hot och kränkningar på sociala medier har blivit en etablerad del av det offentliga samtalet. Frågan är när vi blir så avtrubbade att vi inte längre orkar reagera? Inte längre tar avstånd från det oacceptabla utan rycker på axlarna?

Bevisen för att samebyn har sedvanerätt att bruka marken sedan 1500-talet är tillräckliga

I förra veckan kom HD-domen i det så kallade Girjas-målet. Över tio år har gått sedan Girjas sameby i Norrbotten stämde svenska staten. Processen har handlat om vem som har rätt att bestämma över jakt och fiske i fjällen ovanför odlingsgränsen inom samebyns område.

Annons

Annons

Girjas vann målet. Bevisen för att samebyn har sedvanerätt att bruka marken sedan 1500-talet är tillräckliga anser Högsta domstolen.

– Det går en rysning genom hela kroppen. Nu är det rätt vindar för samebyarna. Det skulle vara väldigt märkligt om det inte blev likadant över hela Sápmi, sade Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby i en intervju med ÖP.

Över Girjas sameby har näthatet exploderat

Domen är entydig och kommer sannolikt få stor betydelse. Den ger möjlighet att utveckla nya former för förvaltning av jakt och fiske i fjällen.

Över Girjas sameby har näthatet exploderat sedan domen blev offentlig. Reaktionerna på sociala medier sammanfattade nyhetsbyrån TT så här:

"Själviska äckliga jävla as är vad ni är, hoppas ni själva inser att ni startat krig nu", står att läsa i en kommentar. "Kom ihåg nu, ta era gamla bilar, kör ihjäl alla renar ni vill och skär av öronen efteråt", lyder en annan. En person som svarar på en kommentar som tycks komma från en same skriver: "Jag rekommenderar dig att skjuta huvudet av dig."

Träffar jag på er ensam i skogen skjuter jag

Lars-Ola Jannok, ordförande för Girjas sameby, fick ta emot ett direkt dödshot. En bil stannade intill honom och föraren ropade "jävla lappjävlar".

– Han sade: "Kommer du hit med dina renar så skjuter vi dem, jag har redan skjutit sju stycken. Och träffar jag på er ensam i skogen skjuter jag er också." Jag blev väldigt rädd, berättade Jannok för TT.

Annons

Det är näthat som framträder i sina värsta former, grovt, rått, hotfullt och självklart något som behöver mötas med tydliga avståndstaganden.

Annons

Under hovrättsförhandlingen använde statens advokater beteckningen "lappar"

Därför måste polisen i Norrbotten nu markera allvaret och grundligt utreda tiotalet fall av hat och hot som har polisanmälts efter domen. Anmälningarna rubriceras som hatbrott.

Men det går inte heller att blunda för hur agerandet från statliga myndigheter, regeringen och tidigare regeringar, bidrar till grogrunden för det oresonliga hatet mot Girjas sameby.

Under hovrättsförhandlingen använde statens advokater beteckningen "lappar". Genom historien har ordet använts för att beskriva samer som lägre stående än svenskar protesterade Svenska samernas riskförbund. Girjas sameby var mycket kritiska mot att de ställdes inför rasistiska argument som inte gick att bemöta i domstolen.

Då blev det uppenbart hur obekväm hela frågan är

När Alice Bah Kuhnke (MP), då kultur- och demokratiminister, invigde jubileumsfirandet av Staahre 2018 på trappan till Östersunds Rådhus för två år sedan lovade hon att arbeta hårt för att Sverige ska erkänna ILO-konvention 169, det vill säga FN:s deklaration om urfolkens rätt som antogs 1989.

Annons

Två dagar senare intervjuade ÖP dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) i Järpen. Då blev det uppenbart hur obekväm hela frågan är. Bucht ville absolut inte prata om Kuhnkes löfte. Det går att ana sig till vilka starka lobbyintressen som låg bakom. Intervjun gjordes som ett videoklipp.

Annons

Det gick att förutse hårda motsättningar

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas chefsideolog, kommenterade Girjas-domen i ett Facebook-inlägg:

"Nu har Högsta domstolen beslutat att samebyarna skall få ännu mer makt än de redan har i Sverige och den identitetspolitiska, ”antirasistiska”, feministiska vänstern som alltid påstår sig hata diskriminering och hävdar att de alltid står på de fattigas och maktlösas sida jublar över beslutet."

En berättigad fråga är förstås varför hela processen om jakt och fiske i fjällen har tröskats igenom en lång domstolsprocess där det gick att förutse hårda motsättningar istället för att lösas på politisk väg.

Det är nog bara att inse. När ministrar och ledande politiker så tydligt befäster maktförhållandet mellan samer och den svenska staten ger det nätmobben större handlingsutrymme i samhällsdebatten.

Låt efterspelet till Girjas-domen bli ett varnande exempel.

Läs mer

Hans Lindeberg: Därför behövs eldsjälar som Simon Jaktlund - om det så bara handlar om att sy tasskydd

Annons

Hans Lindeberg: Jag hoppas på Fourcade och Alexandersson – orientering kan bli vårt nya skidskytte

Hans Lindeberg: Vi vill veta mer om vad du tycker – här är enkäten om ÖP

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan