Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Debatt
Debatt: Svar från MP: Många fel om plastpåseskatten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Per Edström skriver om den så kallade plastpåseskatten. Dessvärre har skribenten fått det mesta om bakfoten.

Debatt: Plastpåseskatten har inget med miljön att göra (6 februari)

För det första: Skatten syftar till att minska förbrukningen av plastbärkassar enligt målen i EU:s förpackningsdirektiv. Flera länder har gått före Sverige när det gäller både förbud och avgift, Österrike, Danmark och Storbritannien till exempel. Exempel därifrån visar att en aktiv politik för att minska användandet av plastpåsar hjälper.

Annons

Annons

Enligt Håll Sverige rent ligger plastpåsar på tio i topp-listan över det skräp som förekommer mest på svenska stränder. Nedskräpningen är ett internationellt problem och Sverige kan inte lösa detta på egen hand. Men Sverige kan inte heller säga att vi inte har något ansvar för det här problemet. 

År 2019 använde vi 102 importerade plastbärkassar per person; vi ska ner till 40 per person till 2025. Nu har vi chansen att minska förbrukningen av plastpåsar totalt sett och också säkerställa att vi håller de tidsatta EU-målen. Denna skatt är ett steg på vägen.

För det andra: Det stämmer inte att papper och bomull övergripande är sämre för miljön än plast, det har bland andra Naturvårdsverket visat. Vilket material som ger minst påverkan på miljön och klimatet beror på en mängd olika saker, till exempel vilka råvaror och energikällor som används till produktionen.  

Det är dåligt för klimatet om plastpåsen har fossilt ursprung och används som soppåse och senare förbränns. Inte heller så kallade nedbrytbara påsar är särskilt bra för miljön, även om man gärna vill tro det.

Vi måste börja tänka om, vi är på väg mot en cirkulär ekonomi. Vi ska bli bättre på att ta tillvara det vi redan har, och tänka riktigt klokt kring hur vi hushåller med planetens resurser.

Florian Stamm (MP) Östersund

Karin Thomasson (MP) Region Jämtland Härjedalen

Katrin Wissing (MP) Åre

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy