Annons

Annons

Annons

Krokom

Insändare
Insändare: Det är alltid bättre att handla lokalt vid offentliga upphandlingar

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Nu har man återigen genomfört en offentlig upphandling som resulterat i något som ingen egentligen vill ha, utom kanske den som vunnit upphandlingen.

Förlorad upphandling av skolskjuts – dödsstöt för Krokoms taxiföretag: ”Det är så mycket som kommer bli lidande” (31 januari)

Efter att ha betraktat olika offentliga upphandlingar sedan dessa infördes kan jag inte låta bli att förundras över att utfallet ofta blir något helt annat än vad upphandlande enheter önskar. Skolmat från kontinenten, läkemedelsbrist, utslagning av lokal kompetens samt lokala entreprenörer.

Annons

Annons

Jag saknar verkligen konsekvensanalyser av vad dessa offentliga upphandlingar egentligen innebär för lokal service och vad det kostar i slutänden.

Att upphandla varor och tjänster av stora nationella eller internationella bolag, med i många fall underbetald utländsk personal, i stället för att köpa lokalt, ger förmodligen en lägre prislapp på pappret, men vad kostar det att de lokala ingenjörerna inte får några uppdrag och måste lägga ner sin verksamhet och glesbygden utarmas på lokal kompetens?

Vad kostar det att det inte längre finns lokala droskägare som upprätthåller service lokalt? Vad kostar det för miljön att kompetens från storstadsområdena ska resa till glesbygd för att hjälpa kommunerna att projektera skolor och äldreboenden eller att köra taxi från Östersund till Olden för att skjutsa en åldring till julbordet i stället för att den lokala taxiägaren i byn gör det?

Taxi Glesbygd överklagar trafikupphandling: ”Det stora felet är underlaget” (10 februari)

Jag bedömer, helt ovetenskapligt, att det alltid är bättre att handla lokalt oavsett vilken tjänst eller vara du är ute efter om man väger in alla olika aspekter. Det går inte att bara titta på prislappen för en enskild vara eller tjänst.

Annons

”Lagen säger att man måste välja lägsta pris” – men vad är egentligen lägsta priset då? Att sätta upphandling av taxitjänster i händerna på regionens lokala upphandlingskontor resulterade i att de tar ett förfrågningsunderlag från någon betydligt mindre gles bygd och ändrar lite ortsnamn i den och skickar ut för anbudslämning.

Det bekräftar bara mina misstankar om att den lokala kompetensen redan utarmats!

Förundrad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan