Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Tonåringar uppskattar att föräldrar har tydliga regler om alkohol

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Just nu är det sportlov och för de flesta tonåringar väntar en vecka med tid att ta det lugnt och träffa kompisar. Men under lov och högtider ökar även risken för att ungdomar har fester och dricker, eller kommer i kontakt med alkohol och andra droger.

Av tonårsföräldrarna tror 9 av 10 (91 procent) att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester, men bara var femte förälder (19 procent) tror att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på dessa fester. Det visar en undersökning som Norstat genomfört, bland tonårsföräldrar, på uppdrag av IQ.

Annons

Annons

Om dina barn är ensam hemma under sportlovet, eller har kompisar som kommer att vara det, är det viktigt att du som förälder berättar hur du ser på alkohol och vilka regler som gäller. Andra undersökningar som vi genomför med ungdomar, 14-17 år, visar att 9 av 10 (90 procent) tycker att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

Bra att komma ihåg att det även kan vara festande på dagtid när föräldrar är på jobbet och tonåringarna är hemma och lediga.

Jag vill ge dig som tonårsförälder tre tips:

Ring och stäm av läget: Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa, så att ditt barn förstår varför.

Ta hjälp av andra vuxna: Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer att vara ensam hemma och be dem gå förbi och titta till ungdomarna.

Plocka bort alkoholen: Töm barskåpet innan du åker, se till att det inte finns någon alkohol hemma.

Besök gärna tonårsparlören.se om du vill ha fler tips. Och kom ihåg att barn uppskattar att du som förälder har tydliga regler gällande alkohol, det visar att du bryr dig.

Karin Hagman, vd på IQ

Annons

Annons

Till toppen av sidan