Prognosen på pensionsmyndigheten.se ger för de allra flesta en bra bild över hur mycket var och en kommer att få i pension – allmän pension, tjänstepension och ibland syns också eget sparande som tecknats i någon form av pensionssparande.
Annons
Annons
Storleken på den allmänna pensionen avgörs till allra största delen av livsinkomsten tillsammans med vid vilken ålder man väljer att ta ut sin pension. Utöver allmän pension är tjänstepensionen en viktig del av den totala pensionen.
Som egenföretagare behöver du ta ett större ansvar för pensionen. Den som driver aktiebolag får, precis som anställda, pension via uttagen lön genom arbetsgivaravgiften och skatten.
Är det en enskild firma som drivs så är det storleken på överskottet som avgör hur mycket det sparas till den allmänna pensionen.
Är man sin egen chef måste man själv ta ansvar för sparande som motsvarar tjänstepensionen. Låga avgifter i det sparandet är att föredra då försäkringsgivaren/fondbolaget vill ha avgiften vare sig sparformen har gett någon avkastning eller inte.
Politikerna har redan höjt pensionsåldern i ett steg, och höjer den troligen ytterligare. Därför har prognosen anpassats efter de förändringar som vi tror kommer.
Det betyder att vi inte längre lämnar någon uppgift om belopp för en eventuell garantipension för den som är född 1958 eller senare. Den förändringen i prognosen kan vara en anledning till att det nu redovisas ett lägre belopp än förut.
Att pensionen förväntas räcka längre än tidigare på grund av att vi i genomsnitt lever längre kan vara en annan anledning. Den som inte får någon information om garantipension i prognosen har då själv tjänat in till hela sin allmänna pension.
Annons
De som har låg pension kan ansöka om bostadstillägg på pensionsmyndigheten.se. Tillägget är tillsammans med garantipensionen en del av grundskyddet och kan beviljas till den som uppnått den ålder där man kan ta del av grundskyddet.
Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten