Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Muf: Feminister borde vara höger

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Jämställdhet och feminism handlar i grund och botten om frihet och självständighet, snarare än något annat. Under de senaste åren har vänstern försökt kapa begreppen genom att fylla dem med ökad politisk kontroll, men vi tror i stället på jämställdhet utan socialism.

Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år – en dag då vi alla bör reflektera över att trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder finns det fortfarande områden där vi kan utvecklas och bli bättre. Det är dessa politiska reformer som vi bör fokusera på och inte tappa bort oss i den typ av frågor som vänstern tror kommer att innebära ett mer jämställt samhälle, såsom kvoterade börsbolagsstyrelser för miljonärer.

Annons

Att vara feminist handlar om att tro på individer, inte att se kvinnor som ett kollektiv eller som offer. Feminism borde handla mindre om det vänstern tror på – exakt lika utfall för människor – utan i stället det Muf står för; lika möjligheter.

Annons

Feminism handlar om att varje människas inneboende rätt att få bestämma över sitt eget liv, oavsett könstillhörighet eller uttryck. Med det här som grund inser vi att det finns en rad områden där krafttag och politisk vilja behövs. Ingen ska tvingas leva under hedersförtryck. Vem som helst ska kunna känna sig trygg om man går hem mitt i natten.

Men jämställdhet och feminism handlar också om ekonomisk jämställdhet – en debatt som ofta försvinner i bruset.

Moderata ungdomsförbundet vill se att Sverige levererar en politik som gör att fler unga kvinnor kan stå på egna ben.

För det första: Det ska vara lättare som ung kvinna att spara ihop ett så kallat ”fuck off-kapital” för att inte behöva vara finansiellt beroende av någon annan. I dag har exempelvis var femte kvinna inte råd att göra slut eller skilja sig från sin partner ifall de skulle vilja det. Men här har den så kallat feministiska regeringen sett till att tröskeln till sparande ökar med att bland annat höja skatten på sparande.

För det andra: Ett bidragstak skulle även stärka jämställdheten. En ESO-rapport från 2018 slår fast att dagens bidragssystem är utformade så att utrikes födda kvinnor blir inlåsta i bidragsberoende och utanförskap. Ett bidragstak skulle förhindra detta.

Annons

För det tredje: Värna rut-avdraget. Reformen har inneburit att många vågat satsa på att starta företag i en bransch som domineras av kvinnor. I dag vet vi att 62 procent av alla företag inom vård och omsorg drivs av kvinnor – dessutom medförde reformen att många svarta jobb blev vita.

Annons

Rut bör ses som en reform som lett till fler kvinnliga entreprenörer i Sverige, och dessutom möjliggjort att fler kvinnor kan vara på jobbet och göra karriär i stället för att vara hemma och städa.

Självständighet, frihet och ansvar är kärnvärderingar för Moderata ungdomsförbundet. Därför borde också alla feminister vara moderater.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf

Carl-Oscar Franzon, distriktsordförande Muf Jämtland

Anna Albertsson Adolfsson, andre vice ordförande

Annons

Annons

Till toppen av sidan