Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: LO Vi kräver högre pensioner via kollektivavtalet!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Att omfattas av ett kollektivavtal är något som många ser som en självklarhet. Men att din lön blir högre och att du är skyddad av försäkringar och avtalspension händer inte av sig självt. Det finns inga lagar som reglerar lönenivåerna i Sverige och avtalspensionen är för många det som gör att övergången till pensionärslivet går ihop ekonomiskt.

Det är ingen självklarhet. Det är decennier av facklig uthållighet bakom. Att många är medlemmar hjälper även de som inte är det, det är facklig styrka som lyfter både golvet och taket för svenska löntagare.

Annons

Annons

På ett speciellt område håller löntagarna på att halka efter. Den som har arbetat hela livet i ett lågavlönat LO-yrke har ofta lika låg pension som den som helt har saknat avtalspension. Det är inte rimligt.

Därför kräver vi att de kollektivavtalade tjänstepensionerna höjs med 2 500 kronor i månaden. Det bekostas av att pensionen betalas in under hela yrkeslivet, inte bara mellan 25 och 65 år. Väldigt många av LO-förbundens medlemmar börjar sin yrkeskarriär i 18-årsåldern så det här är ett ganska självklart krav.

Staten behöver också höja sin inbetalning till pensionssystemet. Det är rimligt att kunna förvänta sig 70 procent av sin slutlön i pension även om målet bör vara högre än så. Idag är det väldigt få förunnat att nå upp till 70 procent av slutlönen.

Pensionshöjningar är både en jämlikhetsreform och en jämställdhetsreform. Många av de kvinnor som jobbat med låga löner jobbar ofta deltid och är föräldralediga mer än män. Det syns väldigt tydligt i pensionskuvertet när det blir dags. Det här innebär i praktiken att mäns pensionsålder kan vara lägre än kvinnors, som trots ett långt arbetsliv får svårt att få pensionen att räcka till när man egentligen borde vara färdig. Lösningen är förstås att ofrivilliga deltider och otrygga anställningar avskaffas, ett jämställt arbetsliv är ett rättvist arbetsliv som ger rättvisa pensioner.

Annons

LO kräver därför följande:

• Hållbara heltider och höga, jämställda och mer jämlika löner.

• Att de kollektivavtalade tjänstepensionerna i privat sektor betalas in under hela arbetslivet, inte som i dag bara för dem som är mellan 25 och 65 år. Det skulle ge 2 500 kronor mer i pension i månaden.

• Att staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen.

Anna Eriksson, ordförande i LO-distriktet i Mellersta Norrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan