Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bildmontage.

Bild: Karin G Jonsson

Annons

Distansarbeta! Jobba hemma om du kan. Stanna inne om du är över 70. Isolera dig för att minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten ger råd och direktiv. Professorer och experter på smittskydd. Politikerna upprepar det som ett mantra.

"Det som meddelas här är inget extra skollov. Eleverna ska inte vara i skolan men studera hemma. Nu måste alla ta ansvar, uppmanade statsminister Stefan Löfven (S) Sveriges gymnasieelever på regeringen pressträff i tisdags.

På Jämtlands gymnasium började lärarna planera för lektioner med livesända föreläsningar, videosamtal, chattrum för frågor och hemuppgifter.

Annons

Annons

För elever som pluggar hemma och äldre som känner sig ensamma

Bromsa smittan genom att minska antalet mänskliga kontakter och samtidigt få samhället att fortsätta rulla, om än på sparlåga, är strategin men hur funkar den utan snabb digital uppkoppling?

Just nu hade det varit bra om alla haft bredband hemma. Väldigt bra till och med. Både för elever som pluggar hemma och äldre som känner sig ensamma.

Byn stod på tur för fibergrävande

Det framstår som ett ödets ironi att ÖP samma vecka som coronakrisen trappas upp berättar om Ingvar Magnusson och Kerstin Barkman i Västeråsen. De minns det stora mötet på Sönneråsgården i januari 2017. Kommunägda fiberbolaget Servanet berättade att byn stod på tur för fibergrävande.

Tre år har gått utan att Ingvar och Kerstin hört något mer om fiberuppkopplingen. Om de tvingas isolera sig går det varken att se på filmkanaler eller följa travet. Båda är i 70-års åldern.

- Man blir ju brydd varför ingen ansvarig verkar bry sig, säger Ingvar till ÖP:s reporter. I tisdags beslutade Ragunda kommun att själva ta över ansvaret för fiberutbyggnaden i kommunen.

Det här ska fungera i hela Sverige

Fyra år har gått sedan dåvarande IT-minister Mehmet Kaplan lovade snabbare utbyggnad:

Annons

Det här ska fungera i hela Sverige, och det går fort men inte tillräckligt fort än så länge. Staten har en viktig roll, och vi ska inte sitta still så länge det inte fungerar, sa han under debatten om Rättvis täckning i Strömsunds Folkets Hus.

Annons

Under en vecka drev redaktionerna på SVT Nyheter Jämtland, SR Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten i vår journalistik frågan om rättvis täckning. Satsningen avslutades med en direktsänd debatt.

"Utbyggnaden av bredband och mobilnät är allt annat än rättvis. Vem som har uppkoppling och vem som står utanför är en central och avgörande framtidsfråga" skrev vi fyra ansvariga utgivare för lokala medier i Jämtland i programförklaringen inför Rättvis täckning.

En satsning på 600 miljoner planerades

Året innan hade kommunägda Jämtkraft sålt sitt bredbandsnät till riskkapitalägda IP-Only med villkoret att företaget skulle erbjuda alla i Åre, Krokom och Östersund fiberuppkoppling. En satsning på 600 miljoner planerades i länet.

I augusti förra året kallade Ardalan Shakarabi (S) som då var civilminister till sig IP-Only för ett krismöte sedan Allmänna reklamationsnämnden fått in mängder av anmälningar från kunder som tröttnat att vänta på den utlovade fibern som aldrig kom.

Annons

En riktig dålig idé för ett samhällsbygge

Gemensamt för de båda ministrarnas agerande är att de försöker sätta press på privata företag som inte levererar det staten förväntade sig, det vill säga att marknaden skulle fixa bredband i hela landet.

Var fanns samhällsansvaret som politikerna uppmanar till nu när frågan "rättvis täckning" lades i händerna på marknadskrafterna?

Annons

Inför coronasmittans härjningar framstår det som en riktig dålig idé för ett samhällsbygge som ska skydda sina medborgare under riktigt svåra kriser.

Som den vi går igenom nu.

Läs mer

Hans Lindeberg: Glöm inte vad det handlar om mitt i coronakaoset: Att skydda våra svagaste

Hans Lindeberg: Vad händer när politiker tvättar beslutsunderlag – medborgarna har rätt att få rakare svar om skolan

Hans Lindeberg: Striden om Myhrbodarna sätter fingret på konflikten mellan centralisering och det småskaliga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan