Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Insändare
Insändare: Svar: Så här kan du som har svårt att studera på distans göra

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Liisa Medin

Annons

Svar på ”För oss med adhd är det omöjligt att klara av hemmastudier!” (26 mars)

Hej Emilia, jag är lärare som har lässvårighet. Dock ingen adhd-diagnos. Jag vill trygga er elever som under dessa tider läser distans att det kommer att vara turbulent ett tag, men det kommer att ordna sig.

Skolan har tidigare ansvarat med att strukturera ett visst schema med rutiner och nu plötsligt förväntas ni följa samma rutin hemifrån, utan en fysisk lärare som står på er sida. Jag förstår känslan av hopplöshet, och jag vill gärna ge stöttning och lite tips på hur man kan ta sig igenom detta.

Annons

Annons

Börja med att rita upp schemat i rummet eller på skrivbordet så att du alltid ser det. Där ska det stå när du har matte, engelska, och så vidare. Använd sedan en dagbok eller en kalender som säger vad som ska pluggas in och vad som lämnas in. Skriv ner frågor och funderingar i dagboken! På det sättet kan du gå tillbaka till frågan för att kolla upp svaret innan man glömmer själva frågan.

Jag använder en app som med aviseringar påminner mig om allt som jag ska göra – det fungerar fint.

Läxhjälp blir lite klurigare men det går att lösa ändå. Mejla till din lärare om hen kan chatta eller samtala någon tid på dygnet. Det blir ofta lätt att visualisera saker om läraren kan dela skärm och rita, så att du ser. Så be dina lärare om denna möjlighet finns.

Sedan finns ytterligare en lösning och det är en läxhjälpare online som kan hjälpa dig med diverse frågor. Alla har olika men bra knep att hantera studierna, så fråga gärna andra i din närhet hur de gör och testa dig fram, så hittar du en metod som fungerar bäst för just dig.

Det tog lång tid innan jag lyckades med studier på universitetet eftersom jag var så van med skolans struktur och ordning, men när jag till slut kom på att sätta upp min egen struktur på egen hand, lyckades jag bättre än den tiden jag gick i gymnasiet.

Annons

Så vem vet? Distansstudier kanske öppnar upp för nya höjder och möjligheter du aldrig någonsin kunde ana. Experimentera, var nyfiken och sluta inte att ställa frågor. Lycka till!

El profesor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan