Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Debatt
Debatt: Åtta läkare i Region JH: Därför ska inga skidturister resa till fjällen i påsk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sedan 19 mars avråder Folkhälsomyndigheten från resor inom landet för att minska takten i smittspridningen av covid-19. Vi som arbetar inom vården kan bara instämma, eftersom vi vet hur sjukvården påverkas av resandet.

Vi i Region Jämtland Härjedalen ser dock att rekommendationerna inte efterlevs vilket gör oss allt mer oroade.

Vi har förstått att människor snarare tycker att det både är roligare och säkrare att vara i fjällen än att stanna hemma, och vi vill gärna förklara varför detta resonemang inte är hållbart.

Region Jämtland Härjedalen omfattar 12 procent av Sveriges yta men bara 1,5 procent av befolkningen.

En vanlig påsk sker en omfattande vinterturism i länet, på orter som Åre, Duved, Storlien, Funäsdalen, Ramundberget, Vemdalen, Bydalen med flera. Inför årets påskhelg väntar vi en tillströmning av cirka 78 000 turister, vilket motsvarar en ökning av vår egen befolkning med 60 procent. Det motsvarar en ökning med 580 000 invånare i Stockholms stad.

Annons

Annons

Vanliga år rustar vi för att ta emot den ökade sjukvård en sådan befolkningsökning genererar i form av blindtarmsinflammationer, hjärtinfarkter och luftvägsinfektioner, men också benbrott, skallskador och andra stora kroppsskador som vinteraktiviteter kan medföra.

I år ser det annorlunda ut.

Vi ser att ”stormen” är i Stockholm men det börjar blåsa även här. Enligt de prognoser vi har kommer sjukfallen i covid-19 att öka lagom till påskhelgen. Vi har redan problem med vår egen personal som insjuknat eller måste vara hemma med sjuka barn och vi ser en kommande materialbrist.

Vi kompenserar med att skära ner på operationer. Vi ställer om och ställer in planerad verksamhet. Vi förbereder oss för den annalkande stormen som innebär ökad belastning på sjukvården samtidigt som resurserna att ta hand om de sjuka minskar.

Därtill kommer påsken.

Vi tycker om fjällen och vi tycker om vinterturism, det är därför vi bor här. Vi vet att ingen åker till fjällen i syfte att bli sjuk, men vi vet också att vi varje år hanterar ett inte försumbart antal turister på våra hälsocentraler och vårdavdelningar.

Vanligtvis hämtar vi er gärna med helikopter, vårdar er framgångsrikt i respirator, omhändertar er snabbt på våra specialutrustade skaderum, opererar er framgångsrikt, ordnar flygande transport till hemortens sjukhus, men i år ser det annorlunda ut.

Annons

I år kommer ni till en redan ansträngd verksamhet där den personal som är på plats motsvarar lågsäsong och där möjligheterna att ta hand om er är begränsade.

Annons

Så ta hand om er och oss och stanna hemma i vår. Välkomna åter efter stormen.

Johan Hansson, överläkare infektion

Bo Friberg, överläkare medicin

Caroline Starlander, överläkare IVA

Anna Warg, verksamhetschef kirurgi

Lars Holgén, verksamhetschef ortopedi

Kristina Nordquist, överläkare gynekologi

Christina Abelson, distriktsläkare Funäsdalen

Sofia Leje, distriktsläkare Åre

Annons

Annons

Till toppen av sidan