Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
Debatt: Företagarförbundet: Agera nu! Omställningsstöd skulle ge småföretagen hoppet att klara krisen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Över 70 procent av Sveriges företagare får ingen hjälp av regeringens krispaket. Förståelsen hos regeringen för företagen är därmed över 70 procent fel. Vi har länge krävt en småföretagarminister som med förståelse kan värna om landets jobbmotor – 4 av 5 jobb skapas i små och medelstora företag.

Många företagare satte sitt hopp till den företagsakut som öppnade 3 april. Statlig lånegaranti via riksgälden på 70 procent och låg ränta skulle ge bankerna möjlighet att erbjuda drabbade företag lån som kunde hjälpa dem att klara krisen och rädda jobben.

Men trots att det pratas om att regelkrånglet ska minska, speciellt nu under krisen, så staplar Riksgälden upp det ena villkoret efter det andra till en kompott som inte kan benämnas annat än besvärlig, och för de flesta så blir även dessa lån omöjliga att nå. Pengarna når återigen inte fram till företagen.

Annons

Annons

Några av riksgäldens krav:

• Inga bonusar eller rörlig lön till ledande befattningshavare.

• Bolagen måste intyga att minst 20 procent av förlorade intäkter beror på corona (hur ska detta ske)?

• Lånen ska löpa på ett år med möjlighet att förlänga i två omgångar till som längst tre år (corona är en historisk kris, denna regel går också till historieböckerna som konkursdrivande).

• Får bara erbjudas till långsiktigt livskraftiga bolag (om svaret fanns skulle krisen vara över).

För en vecka sedan var företagsakuten en hoppfull lösning, nu är vi tillbaka på ruta ett och ännu närmre ett förlorat samhälle.

Vi har kommit in i den fas som militären kallar överlevnadsvecka. Det handlar om att stå ut, men alltid gå framåt. Utan mat, med obefintlig sömn och prövningar som sätter allt i obalans. Vi måste överleva nu! Sedan är det försent.

Finansministern har hämtat för lite från ladorna. Magdalena Andersson sa att insatserna för företagen hittills är beräknade till 84 miljarder. Företagarförbundet anser att regeringen bör öppna ladorna och återföra mer av de 1 600 miljarder som företagen betalt in genom den allmänna löneavgiften under de senaste tio åren. Omställningsstöd skulle ge företag hoppet att klara krisen och behålla arbetstillfällena.

Betala ut 50 miljarder till omställningsstöd för livskraftiga företag nu. Med stödet kommer innovation att födas, entreprenörskap utvecklas, samt jobben finnas kvar. Agera nu och rädda 200 000 företag och kanske 500 000 jobb. Omställningsstöd bör återbetalas med framtida vinster, inte riskera att sätta entreprenörer i konkurs.

Annons

Annons

Så funkar det:

• Företaget får omställningsstöd genom ett konvertibellån (motsvarande fem års inbetalda allmänna löneavgifter).

• Långivaren (Almi och bankerna) kan konvertera konvertibellånet till en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt).

• Preferensaktien ger långivaren förtur på 70 procent av framtida vinster tills stödet är återbetalt och preferensaktien återköpt.

Över 97 procent av landets småföretagare ställer upp för nationen. Finansministern; vi finns här för dialog, vi finns här för att ge konkreta förslag, vi finns här för att stödja regeringen i denna kris.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy