Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Insändare
Insändare: Nisse Simonson: Därför äter jag D-vitamin i coronatider

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nisse Simonson.

Annons

Jag har sedan många år studerat detta med att vissa sjukdomar ökar ju längre från ekvatorn vi kommer norrut. Det kallas latitudsjukdomar. Vissa cancerformer och till exempel MS blir vanligare ju längre norrut vi kommer.

Man har visat att detta beror på mindre solljus av typen UVB ju längre norrut vi kommer. UVB-ljus från solen, när den står i en vinkel över 48,5 grader, tillverkar hormonet 25(OH)calciferol i huden.

Annons

Annons

Där vi bor står solen sällan så högt. Inte ens sommartid.

25(OH)calciferol är ett hormon som påverkar 10 procent vår arvsmassa och mottagare för det finns i alla kroppens celler. På grund av en miss i början av 1900-talet blev detta hormon feldöpt till vitamin D.

När jag såg att människor från de invandrartäta områdena i Stockholm hade en högre dödlighet av lungsjukdom orsakad av coronaviruset, såg jag ett samband. Deras mörka hudfärg gör att de alltid har för låga halter i blodet av vitamin D. Liksom en stor del av våra gamla och vi generellt solfattiga nordbor.

Solen kommer inte åt huden. Den är ju mörk för att skydda mot solljuset.

Denna tanke ledde mig till att leta efter tunga vetenskapliga tidskrifter, och jag fann en i The British Medical Journal skriven av en professor i lungsjukdomar och immunologi. Där påvisar man att de som har låga värden vitamin D har en 70 procent högre risk att dö av de lungsjukdomar som coronaviruset ger upphov till.

Eftersom så många av oss har brist på detta solhormon och vi därmed har en ökad risk att dö i respirator, äter jag och familjen sedan många år vitamin D. Få läkare har någon kunskap i detta, och de tio böcker jag läst i ämnet gör att jag vill rekommendera folk att äta vitamin D.

Jag och hustrun äter 5000 ie (125 mikrogram) dagligen. Det D-vitamin som finns på apoteket är doserat för att små barn inte ska få engelska sjukan. Hos hälsokostbutikerna och på nätet finns dosering så att man i blodvärde kommer upp till 80-120 nmol/l. Ett värde på 20nmol/l är ett bristvärde och bör behandlas. Barn ska inte ha mer än kanske 1000 ie dagligen.

Läs mer här.

Nisse Simonson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy