Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
Debatt: Så kan vi minska smittorisken för våra äldre kunder och rädda jobben

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om de som är över 70 år får fri hemleverans av virket till den nya altanen, slipper de besöka butiken och smittorisken minskar.

Annons

Så länge coronautbrottet pågår är det otroligt viktigt att vi alla gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen. Nummer 1 är därför att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men att göra som Folkhälsomyndigheten rekommenderar innebär en uppoffring för oss alla, inte minst eftersom coronaepidemin kan pågå i många månader. Epidemin slår hårt dels mot äldre, eftersom de bör undvika att ha närkontakt med andra människor, dels mot jobben, som snabbt blir färre om ekonomin tvärnitar.

Annons

Annons

Vi i sällanköpshandeln har ett dubbelt ansvar. Dels måste vi göra vad vi kan för att begränsa smittspridningen, dels kan vi bidra till att rädda jobben genom att hålla ekonomin i gång. Här är därför tre tips till företag i sällanköpshandeln:

1. Erbjud gratis hemleverans för äldre. Det är de äldre som behöver göra den största uppoffringen, och undvika närkontakt med andra. I Jämtland finns nästan 25 000 personer över 70 år och deras behov av ett aktivt liv minskar inte på grund av epidemin.

På Byggmax har vi tagit initiativ till att erbjuda alla över 70 år fri hemleverans. Om sällanköpshandeln erbjuder dem gratis hemleverans av till exempel virke till den nya altanen, jord till trädgården eller nya golfklubbor hjälper vi dem till ett drägligare liv under coronaepidemin.

2. Skapa en trygg butiksmiljö för kunderna. De kunder som inte tillhör någon riskgrupp ska självfallet känna sig trygga i våra butiker. Det är viktigt för att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och för att rädda jobben. Därför är det viktigt att vi i handeln har riktlinjer för god handhygien bland våra medarbetare, har tydliga städrutiner och att vi beordrar alla medarbetare som visar minsta förkylningssymptom att stanna hemma.

3. Skapa en trygg arbetsplats för medarbetarna. Våra medarbetare ska veta att vi gör allt som står i vår makt för att de inte ska riskera att smittas av corona på jobbet. Därför gäller riktlinjerna om handhygien, städning och om att stanna hemma vid förkylningssymptom lika mycket för att säkra arbetsmiljön.

Annons

Annons

Självklart litar vi på att även våra kunder följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller sig hemma om de uppvisar symptom.

Vi har alla ett ansvar i dessa coronatider. Om handeln i Jämtland gör vår del kan vi både skapa ett bättre liv för våra äldre och rädda jobben.

Marcus Essesjö, Sverigechef Byggmax

Annons

Annons

Till toppen av sidan