Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaFotboll

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK i sommar – visst är det något att längta till

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

I slutet av november avslöjade Zlatan Ibrahimovic att han köpt in sig i allsvenska Hammarby.

Dagen efter börjar angreppen på Zlatan-statyn som då stod utanför Malmö stadion. Statyn hade invigts under stort jubel bara ett par månader tidigare. Den var av brons, drygt tre meter hög och gjord av skulptören Peter Linde.

Statyn sprejades med silverfärg och rasistiskt klotter. Ett upprop om att flytta statyn samlade 2 000 namnunderskrifter. En kväll i november skrevs orden ”cigani dö” på marken framför fundamentet. Polisen rubricerade det som hatbrott

Några veckor senare kapades den vid fotknölarna

Annons

Zlatans huvud täcktes av en plastsäck, på statyns armar hängdes en toasits. I mitten av december gjordes första försöket att hugga ner hela statyn. Några veckor senare kapades den vid fotknölarna.

Annons

Foto: Johan Nilsson/TT

På en av de sista bilderna som togs sticker ena högerfoten i brons fram under en blå presenning. Zlatans fötter gjutna i brons var det enda som då återstod innan statyn till sist fraktades bort.

Att slåss för rätten att göra det oväntade

Hyllningarna av Zlatan hade övergått till hat hos några av de mest hårdföra Malmöfansen. Zlatans köp av 25 procent av aktierna i Hammarby kallades för "Zveket".

Mot den bakgrunden känns det självklart att Zlatan även spelar för Hammarby när allsvenskan väl kommer igång. Allt annat skulle strida mot det som kännetecknar hela hans karriär: Att slåss för rätten att göra det oväntade – på fotbollsplan såväl som utanför. Genom att själv bli bajenspelare skickar han en slutkommentar till de ilskna fansen i Malmö, på Zlatanvis.

När statyn invigdes beskrev han den som ”en symbol för alla därute som känner att de inte passar in”.

Det är imponerande att se honom så pass nära i träning, sa förre ÖFK-backen Dennis Widgren till ÖP efter att Zlatan börjat träna med Hammarby för ett par veckor sedan.

Annons

Annons

I onsdags blev frågan om spel aktuell igen

Zlatan själv har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att han inte kommer bidra till Hammarbys utveckling som spelare. När Zlatan fikade med klubbens sportchef Jesper Jansson i vårsolen på en uteservering mitt i Stockholm i onsdags blev frågan om spel aktuell igen. Av Sportbladets sex fotbollsexperter avfärdade bara två helt tanken på att Zlatan drar på sig Hammarbys spelartröja.

Simon Bank trodde i och för sig att Zlatan inte skulle vara ”jättetilltalad av att åka till Östersund och lira konstgräsfotboll” men det går att tänka precis tvärtom – att välja det oväntade. ÖFK spelar hemma mot Hammarby i sjätte allsvenska omgången enligt nuvarande spelordning. Det skulle kunna betyda matchdag mitt i sommaren, en bra tid för Zlatan att kombinera spel med att titta till sin nya skogsfastighet utanför Kall. Att han gillar att etablera sig i Jämtland vet vi sedan tidigare.

Skulle värma mitt gamla fotbollshjärta

Å andra sidan spelar ju även Hammarby på konstgräs hemma på Tele2 arena vilket ju i så fall talar emot allsvenskt spel överhuvudtaget.

Annons

Att fotbollen har otroligt svårt att dra gränsen mot en våldsam och hatfylld supporterkultur finns många exempel på. Den sönderslagna Zlatan-statyn i Malmö går långt utöver vad idrotten kan acceptera.

Annons

Just därför önskar jag att han verkligen väljer att spela åtminstone några matcher i Hammarby. Inte bara för att det skulle värma mitt gamla fotbollshjärta från Stockholms södra förorter utan mest med tanke på symboliken.

Även om han nog tvingas gå ner några snäpp i sin ordinarie taxa så skulle det vara väl investerade pengar. Som en del av hans ständiga kamp för utanförskapet.

Och visst skulle det vara något att längta till. Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK när sommaren värmer som allra mest!

Läs mer

Hans Lindeberg: Det är allvar nu – även för lokal journalistik

Hans Lindeberg: Nu hade det varit väldigt bra med bredband till alla - var fanns samhällsansvaret när fibern skulle byggas ut?

Hans Lindeberg: Glöm inte vad det handlar om mitt i coronakaoset: Att skydda våra svagaste

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy