Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Insändare
Debatt: ST: Avbryt reformeringen av Arbetsförmedlingen – alla resurser måste gå till dem som nu blir arbetslösa

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vi befinner oss nu i en sällan skådad kris där insatser från staten efterfrågas mer än någonsin. Över 50 000 personer har varslats och vi riskerar att ha en arbetslöshet på över 10 procent redan i sommar. Även i Jämtland Härjedalen så ser vi att inskrivningarna ökar lavinartat.

Arbetsförmedlingen har under det senaste året brandskattats väldigt hårt. Budgeten hösten 2018 tvingade myndigheten att varsla en tredjedel av personalstyrkan (4 500 personer). Tanken var att Arbetsförmedlingen inte själv skulle utföra förmedlaruppgifter utan att större delen av matchnings och rustningsuppdraget skulle läggas över på privata aktörer.

Nu står vi mitt i en kris utan resurser att kunna skala upp samhällets insatser. Arbetsförmedlingen förväntas ta hand om alla de tiotusentals nyinskrivningar som kommer efter att företagen tvingats varsla sina anställda.

Annons

Annons

Alla som skriver in sig behöver stöd för att få ekonomisk ersättning under sin arbetslöshet. Personalen på myndigheten gör sitt yttersta för att hjälpa alla som kommer, men resurserna är knappa och omfördelningar görs i personalgrupper för att kunna hantera situationen.

Möjligheten att få annan hjälp än det mest grundläggande är liten. Det krävs en upprustning och mobilisering av stora mått för att möta den mängd av arbetslösa som förväntas.

Det är vår bestämda uppfattning i rådande läge att alla resurser måste läggas på att hantera situationen nu och framåt, det finns inte utrymme för att diskutera vad privata aktörer ska sköta eller inte.

Vi behöver satsa alla resurser på att möta dem som kastas ut i arbetslöshet och hjälpa dem med ersättning, personligt stöd och olika former av insatser för att hitta en ny anställning så fort som möjligt.

De som blir arbetslösa i Jämtland och Härjedalen behöver snabbt få hjälp med att hitta en ny anställning eller få möjlighet till kompetensutveckling, annars riskerar vi att få en snabbt växande långtidsarbetslöshet även när coronapandemin har blåst över.

Det som måste ske är följande:

- Privatiseringen och reformeringen av Arbetsförmedlingen måste avslutas, alla resurser måste omedelbart gå till att hjälpa och stötta de arbetssökande.

Annons

- Myndigheten måste omgående få besked om ekonomiska medel för kommande år, detta för att kunna upprätthålla stöd och hjälp för alla dem som behöver myndighetens stöd.

- Alla arbetssökande i Jämtland och Härjedalen måste få möjlighet att hitta lösningar som gör tiden i arbetslöshet så kort som möjligt

Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Liw Schönning Myrberg, vice ordförande ST inom Arbetsförmedlingen Södra Norrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan