Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Svar: Måla inte upp en falsk motsättning mellan Arbetsförmedlingen och fristående aktörer

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Arbetsförmedlingen står inför en monumental uppgift. Tiotusentals nya arbetssökande måste skrivas in varje vecka. Medarbetarna går på knäna för att klara uppgiften.

Politikerna måste ta lägesbeskrivningen från bland annat Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, på allvar när han skriver att möjligheten är liten för arbetssökande att få annan hjälp än det mest grundläggande.

Debatt: ST: Avbryt reformeringen av Arbetsförmedlingen – alla resurser måste gå till dem som nu blir arbetslösa (22 april)

Annons

Annons

Däremot delar jag inte hans slutsats att reformen som ska genomföras om två år bör avbrytas. Här krävs i stället ett nytänk – och mer effektiva sätt att utnyttja de begränsade resurserna.

Arbetsförmedlingen har upphandlat fristående leverantörer för att ge hjälp och stöd i myndighetens arbete. Lite slarvigt brukar matchnings- och utbildningsaktörerna kallas för ”dragspelet” eftersom man vid behov snabbt kan öka eller minska hur mycket tjänster som köps av dem.

Nu är rätt tillfälle att bygga ut detta samarbete. Renodla därför arbetsförmedlarnas arbetsuppgifter till yrkets kärna: myndighetsutövningen och beslutsfattandet. Det är ett sätt att uppvärdera och understryka professionens viktiga roll.

Sedan 2014 finns tjänsten Stöd och matchning (STOM). Tanken är att matchningsföretag snabbt ska matcha arbetssökande mot branscher som behöver arbetskraft. I nuläget handlar det exempelvis om jobb inom gröna näringar och vården.

Nya arbetssökande bör automatiskt, redan från dag 1, skrivas in i STOM. Det gör att matchningsaktörerna kan utreda och ta fram underlag för vilka insatser som behövs för att personen ska kunna komma i jobb.

Matchningsaktören kan till exempel föreslå en kort arbetsmarknadsutbildning, särskilt inriktad mot kompetensbehovet hos företag som behöver fler medarbetare. Därefter fattar handläggarna, gärna i särskilda task forces för att göra anvisningsprocessen mindre personberoende, beslut om anvisning baserat på detta underlag.

Annons

Det var en olycka att riksdagen skar ned Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag. Den föreslagna återställningen är därför välkommen.

Men det är också olyckligt att, som Fredrik Andersson, måla upp en falsk motsättning mellan medarbetare på Arbetsförmedlingen och fristående aktörer. Vi behöver varandra för att lyckas – och vi måste lyckas för Sveriges skull.

Jonas Jegers, ansvarig samhällskontakter Irisgruppen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan