Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Insändare
Insändare: Tandläkare: Optimala förutsättningar för smittspridning hos Folktandvården

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Tony Persson

Annons

Som tandläkare vill jag göra er uppmärksamma på de stora risker som ett besök på tandkliniken medför.

En orsak är det ringa fysiska avståndet mellan patient och behandlare. Viruspartiklarna kan enkelt passera genom munskydden eller förbi och ni som patienter sitter helt oskyddade i stolen.

Dessutom bildar många instrument inom tandvården mikroskopiskt små droppar, så kallade aerosoler, som kan innehålla virus och bakterier. Aerosolerna stannar i luften under lång tid, så du kan andas in andra personers bakterier och virus.

Annons

Annons

Situationen blir inte bättre av att uppenbarligen förkylda patienter nekar till att de är sjuka. Som patient riskerar du att möta sjuka människor i väntrummet eller att bli behandlad där det tidigare behandlats sjuka personer.

Det är ytterst märkvärdigt att Folktandvårdens verksamhet pågår så normalt som den gör. Bland annat kallas ett stort antal barn in för undersökningar.

Skolbarn vistas ofta i stora klasser om dagarna och vanligen följer minst en förälder till undersökningen, vilket ger fulla väntrum samt stor patientomsättning. Resultatet blir optimala förutsättningar för smittspridning. Detta sker eftersom barnundersökningar inte får försenas mer än tre månader enligt gällande regler.

Det kan tilläggas att många typer av tandbehandling inte är särskilt akuta och en behandling kan dröja flera månader utan att det uppstår tandvärk. Dessutom är tandvärk betydligt ofarligare och mycket lättare att behandla jämfört med covid-19.

Du som patient uppmanas för din egen och dina anhörigas säkerhet att avboka dina besök hos tandvården om du inte har värk och tandläkaren inte har sagt att det är absolut nödvändigt med en snar behandling.

Det debiteras i nuläget ingen avgift vid sena återbud eller uteblivande från bokade tider på grund av den aktuella situationen med coronaviruset.

Bekymrad tandläkare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan