Annons

Annons

Annons

krönika

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Ett nytt fint pris för granskningen av Östersundshem, ÖFK och Peab – grävandet får inte ta slut!

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Hur betalas nyförvärven till Östersunds FK? Frågan är av allmänt intresse att ställa med tanke på klubbens ekonomiska läge.

Vår sportredaktion avslöjade i förra veckan att spelaren Bakr Abdellaoui värvats samtidigt som klubben sponsras av företaget Mbuzz sport. Abdellaouis pappa är vice ordförande i Mbuzz.

När Sporten första gången frågade Stig Eklund, ÖFK:s tillförordnade vd, om Mbuzz förnekade han samarbetet. Två dagar senare när vår reporter Niclas Åkerström kunde redovisa bekräftade uppgifter om att klubben fakturerat Mbuzz sport minst 45 000 kronor tvingades Eklund medge att ÖFK har kontakt med företaget.

Annons

I fredags förklarade styrelsen att värvningen och samarbetet med Mbuzz sport är "två frågor som saknar koppling till varandra".

Annons

Att ÖFK helst hade velat lägga locket på

Trots det inleddes samtidigt en internutredning och klubbens ledning ”beklagade att sekretessen på något sätt har brutits”.

Uttalandet är motsägelsefullt. Det är svårt att tolka som något annat än att ÖFK helst hade velat lägga locket på och nu försöker stoppa läckor till media. Det vill säga hindra eventuella uppgiftslämnare från att utnyttja sin grundlagsskyddade rättighet att anonymt tipsa journalister.

I förra veckan redovisade ÖP:s Petter Hansson Frank och Henrik Ahlström också anmärkningsvärda uppgifter i mejlväxlingen mellan Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen när coronasmittan spreds på kommunens äldreboenden. I en annan publicering följde Maria Lindholm upp ett tidigare avslöjande om länsstyrelsen som utan tillstånd dränkte Tysjöarna utanför Östersund med nya uppgifter om hur naturreservatet ska återställas.

I måndags ringde Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg till ÖP:s reporter Linda Hedenljung och berättade att hon får klubbens stora pris 2020 för sitt grävande med motiveringen:

Annons

Annons

”Med mod och stor integritet har Linda Hedenljung under flera år granskat den hyllade fotbollsklubben Östersunds FK i sin egen hemstad och avslöjat skumraskaffärerna i skuggan av de sportsliga framgångarna”.

Att priset går till en journalist på en lokaltidning är ovanligt.

Inte låta journalistiken nöja sig med vad intervjupersoner vill säga

Publicistklubbens pris är den tredje uppmärksammade utmärkelsen till Linda Hedenljung. Östersunds-Posten utsågs förra året till Årets redaktion för vår granskning av de misstänkta ekobrotten kopplade till Östersundshem, ÖFK och byggföretaget Peab.

Den gemensamma nämnaren för ÖP:s grävande är att inte låta journalistiken nöja sig med vad intervjupersoner vill säga och stanna där. Utan att försöka redovisa vad som sker, sägs eller skrivs i det fördolda som de egentligen inte vill prata om.

Vare sig det gäller stora härvor eller i det dagliga nyhetsarbetet som under förra veckan.

Det behövs tålamod och tid

Grävande kräver mycket av vad som skulle kunna kallas journalistiskt fotarbete. Att leta upp och få kontakt med källor som kan berätta och bekräfta. Att kontrollera uppgifter mot andra källor eller faktaunderlag. Att kartlägga vilka mejl som kan ha skickats och argumentera emot oviljan att lämna ut dokument och handlingar trots att offentlighetsprincipen säger det.

Det behövs tålamod och tid för grävande journalistik. Det är obekvämt att ifrågasätta och komma med sanningar som många egentligen inte vill höra.

Avfärda grävande journalistik som fake news

Annons

Jag skriver inte det här för att återberätta vad vi redan gjort utan som en beskrivning av en viktig del i det journalistiska uppdraget: Att avslöja det som är bra att många får veta men de som redan vet inte vill prata om.

Annons

Trots facebookflöden, nya influencers på sociala medier och myndigheternas växande kommunikationsavdelningar är det långt ifrån säkert att det som bör sägas i offentlighetens ljus verkligen når dit.

Tvärtom. Så har det blivit alldeles för enkelt att som ifrågasatt avfärda grävande journalistik som ”fake news” och komma undan med det utan att faktagranskas.

ÖP och alla andra nyhetsredaktioner brottas just nu med problemet att få resurserna att räcka till när annonsintäkterna minskar och antalet prenumeranter inte ökar tillräckligt fort.

Det är allvarligt. För grävandet får inte ta slut.

Läs mer

Hans Lindeberg: Efter ÖP:s avslöjande - hur kunde smittan spridas inom äldrevården? Nu måste svaren fram

Hans Lindeberg: Det är allvar nu – även för lokal journalistik

Hans Lindeberg: Går det att göra om ÖFK:s fantastiska fotbollsresa med lagliga medel?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan