Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skolprotester i Östersund

Debatt
Debatt: Nedskärningarna i skolan är ett medvetet val av politikerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Östersunds kommun har problem med sin ekonomi. Utåt kommunicerar man att allt flyter på som normalt. I sin delårsrapport skriver kommunen att skolpengen får samma uppräkning som förra året.

Men faktum är att detta innebär en nedskärning med cirka 2,7 procent. Det motsvarar flera miljoner.

Orsaken till dessa omfattande nedskärningar är ospecificerade effektiviseringskrav, vilket innebär att det står i budgeten att verksamheten ska bedrivas till en lägre kostnad kommande år, utan att specificera hur det ska gå till. Det ska nämligen verksamheten komma på själva, ofta med förevändningen att cheferna i verksamheten är de som kan verksamheten bäst.

Med en verksamhet där 80 procent av kostnaderna består av personalkostnader, är det inte en låg kravprofil som ställs från huvudman till rektor.

Annons

Annons

Men det finns vissa metoder för att dölja det kaos som annars skulle uppstå. När den kommunala skolan har minus i budgeten så måste kommunen efter tre år ersätta de fristående skolorna eftersom elevpengen har ökat.

I Östersund ska Internationella Engelska Skolan öppna vilket innebär att de kommer att dränera den kommunala skolan på resurser. När tre elever per klass slutar kan inte rektor anpassa organisationen eftersom det sitter kvar 20 elever i klasserna som behöver en lärare.

De flesta effektiviseringar döljs genom att pensionsavgångar inte ersätts. Även visstidsanställda blir de första som blir av med sin tjänst. Det kan uppfattas som rimligt att agera så. Problemet blir då arbetsuppgifterna som dessa medarbetare lämnar efter sig.

Skolans uppdrag blir inte mindre omfattande bara för att medarbetarna blir färre. Samma arbetsuppgifter ska nu lösas av färre medarbetare.

Det innebär att medarbetarna ska arbeta in dessa nedskärningar med sin hälsa som insats. Det leder till en försämrad arbetsmiljö för alla som arbetar inom utbildningssektorn i Östersund. Det är ett faktum.

Fler kommer behöva göra mer. Det är den enda rimliga lösningen. Det här är inte en engångsföreteelse i Östersund.

När vi läser den ekonomiska planen för Östersunds kommun för de kommande tre åren ser vi att de föreslagna nedskärningarna inom utbildningssektorn uppgår till tiotals miljoner fram till 2023.

Annons

Tankesmedjan Balans har under flera år granskat kommunernas budgetar och sett ett mönster av effektiviseringskrav. Det är inget som sker bara i år, eller bara föregående år. Konsekvensen av effektiviseringskraven är alltid nedskärningar.

Annons

Skillnaden mellan hur stor uppräkningen borde vara för att kompensera för kostnadsökningar och den faktiska uppräkningen av budgetramen är det som utgör effektiviseringskravet.

Välfärden styrs utifrån principerna i new public management, nämligen att det går att bedriva välfärd till en lägre kostnad men med bibehållen eller helst förbättrad kvalitet.

Nedskärningarna i förskola, skola och gymnasieskola är ett medvetet val från politikerna. Eftersom verksamheten inte får kompensation för kostnadsökningar måste de som arbetar med utbildning komma på billigare och smartare sätt att arbeta.

SKR är arbetsgivarens intresseorganisation som också är drivande i att få skolan så billig som möjligt för sina medlemmar, skolornas huvudmän. SKR lyfter ofta fram digitaliseringen som lösningen. Genom ökad digitalisering kan färre personer göra samma arbete är resonemanget.

Problemet är att denna syn på verksamheten saknar verklighetsanknytning. Alla som arbetar i förskola och skola vet att det inte går att minska resurserna med bibehållen kvalitet. Arbetsmiljön och kvaliteten på elevernas utbildning kommer fortsätta att vara bristfällig så länge det råder obalans mellan krav och resurser.

Annons

I Östersund har politikerna nu tagit fram en ekonomisk plan som säger att det ska bli värre framöver. Detta är en plan och planer går att förändra.

Vi i Föreningen Välfärdsinitiativet uppmanar alla invånare i Östersund som bryr sig om förskolan och skolan att agera, innan det är försent.

Alexander Skytte, ordförande Föreningen Välfärdsinitiativet

Linnea Lindquist, vice ordförande

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy