Annons

Annons

Annons

Golf

Den kalla våren påverkar golfbanan på Frösön – när intresset för sporten växer: ”En stor ökning”

Värmen är på väg till länet. Det innebär också att golfbanan på Frösön strax kan öppnas.

En sport som fått stort uppsving i södra Sverige på grund av coronaviruset och dess följder.

Text

– Att göra aktiviteter ute i de här tiderna är jättepopulärt, säger Tore Wedin.

Bild: Per Hansson

Annons

Vädret är så klart en faktor som spelar in när det kommer till utomhussporter. Redan i vintras var det problem, med isläggning på greenerna.

– Det är över en decimeter tjockt istäcke på flera ställen. På en green hade vi en och halv decimeter is. Det här är nog den sämsta vintern på länge, sa Joakim Kramer, head greenkeeper på banan.

Nu har den svala våren också ställt till det lite.

Annons

– Rent generellt har vi haft en kall vår, men banpersonalen har jobbat på fantastiskt bra. Vi har sått flera gånger och nu ser ju värmen ut att komma. Bara värmen håller i sig ett tag nu så blir det riktigt bra, säger Tore Wedin, vd på Östersund-Frösö Golfklubb.

Annons

Det är skillnad från år till år, men generellt brukar banan öppna i månadsskiftet mellan maj och juni.

Intresset för golf är på uppåtgående, en utomhussport med inte särskilt mycket sociala kontakter. Vilket är passande med tanke på de restriktioner som finns i samhället på grund av coronapandemin.

Det märks i södra Sverige där många banor redan öppnat.

– Att göra aktiviteter ute i de här tiderna är jättepopulärt. Det ser man i hela golfsverige. Det är en stor ökning på spelade tider.

För klubbens del, hoppas Wedin att det nu också fortsätter när banorna öppnas på Frösön så småningom.

– Vad vi kan se så har vi haft ett litet medlemstapp men vi vänder på det. Vi har ett fantastisk pro i Göran Knutsson som har fyllt fyra kurser än så länge. Han fick lägga till en extra kurs också, säger vd Tore Wedin.

Det går att spela golf på den korta niohålsbanan precis ovanför 18-hålsbanan på Frösön. Den kan alla spela på, oavsett om de har grönt kort eller inte.

Där har vändningen börjat.

– Sedan vi öppnade vår pay and play-bana, rekordtidigt i slutet av april. Så vi har haft en tillströmning av medlemmar och vi ser en ökning på juniorsidan som är extremt rolig.

Coronapandemin påverkar även klubbens verksamhet ekonomiskt.

Annons

– Framförallt är det tävlingsverksamheten som påverkas. Där ligger det på golfförbundets hemsida direktiv från Folkhälsomyndigheten. Beslut kommer inom två veckor för hur sommaren blir, säger Wedin och fortsätter:

– För golfklubben är de viktiga. Vi kanske måste ha mer tävlingar senare för att få in det ekonomiska i startavgifter och green fee-intäkter. Vi har redan ställt in tävlingar i juni.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan