Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Informationskampanjer räcker inte för att stoppa trängseln – covid-19 sprids här och nu

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

"Man är ju bara människa. Men det är så otroligt viktigt att vara noggrann, och att säga till om både bra och dåliga saker, att allting lyfts, säga till varandra om allt."

Citatet är från ÖP:s intervju med Felicia Nilsson, undersköterska på Frösö Strand, äldreboendet som hittills drabbats värst i länet av covid-19 med många dödsfall och smitta bland personalen.

Annons

Kommunens egen kartläggning visar att att coronasmittan troligen spreds på äldreboendet på två sätt: att anställda gick till jobbet med förkylningssymptom och att anhöriga till de boende hälsade på.

Annons

I mitten av mars infördes besöksförbud på äldreboenden. I slutet av månaden fick personalen ringa runt till anhöriga och be de avstå från att besöka Frösö Strand.

Hon är rädd att den slår till igen

Vad som hände på Felicia Nilssons arbetsplats visar på svagheten i strategin för att minska smittan. Ett tungt ansvar läggs på enskilda att följa direktiv och rekommendationer. Inom äldrevården har det inte varit tillräckligt.

Felicia Nilsson har sett sjukdomens härjningar från insidan. Hon är rädd att den slår till igen:

- Kommer fel person in här och är sjuk så kan det dra igång igen. Det jag kan bli rädd för är om folk börjar slappna av och inte tar det allvarligt längre, sa hon till ÖP:s Stefan Nolervik.

De var ute på en informationskampanj

Intervjun publicerades i tisdags. Samma dag träffade vår reporter Denny Calvo politiker och anställda från Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen utanför butikerna i Lillänge köpcentrum. De var ute på en informationskampanj. Totalt 25 affärer i Östersund skulle få besök inför helgen.

Trängseln i affärerna har blivit för stor.

– Vi ser en början till att folk börjar tappa respekten, sa Pär Jönsson, moderat kommunalråd i Östersund.

– Som kund och medborgare måste man ta sitt personliga ansvar, förklarade Ann-Charlotte Skoog, miljöchef på kommunen.

Annons

Helt olika bilder av kampen mot coronasmittan

Annons

Samma dag, två ÖP-artiklar om rädslan för att smittspridningen ska öka. Var för sig ger de helt olika bilder av kampen mot coronasmittan men budskapet är egentligen detsamma: Vårt eget ansvar.

Men när det visar sig att strategin att bromsa smittan utan att stänga ner inte fungerar. Hur stort ansvar är det då rimligt att lägga oss medborgare?

Sex av tio svenskar undviker att pussas och kramas

Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) har kartlagt på vilket sätt vi ändrat vårt beteende sedan coronasmittan nådde Sverige.

Drygt 6000 personer har intervjuats sedan den 21 mars. De allra flesta av oss tvättar händerna, håller oss på avstånd från varandra i affären, har slutat handhälsa, följer ofta nyheterna men bjuder inte hem folk på middagar.

Sex av tio svenskar undviker att pussas och kramas.

MSB ser som myndighet på sina data från ett ovanifrånperspektiv och ger som helhet ett ganska gott betyg till svenska folket.

Togs inget beslut om tvångsstängning

Men enbart två ÖP-artiklar från en enda dag visar på exempel när det inte räcker med att förlita sig på personligt ansvar. Svaghet nummer två i strategin är bristen på snabba och direkta sanktioner när reglerna inte följs.

För en tid sedan kontrollerades barer och krogar i Östersund. Trots att det var överfullt och trångt togs inget beslut om tvångsstängning och utrymning på plats.

Annons

När 300 studenter firade mösspåtagning i Österängsparken för två veckor sedan konstaterade polisen att de inte hade befogenhet att upplösa festligheterna utan bara informera om riskerna.

Annons

Affärer som låter kunderna trängas riskerar ingen lapp på dörren som snabbt stänger ner verksamheten. Det framgår av ÖP:s rapportering om informationskampanjen som pågår till butikerna i Östersund.

Felicia Nilsson slog helt enkelt huvudet på spiken

Problemet är att smittan vare sig väntar på att miljöinspektörerna ska ha tid med nya besök eller tolkningar av polisens rätt att ge order. Covid-19 sprids här och nu.

Vilka direktiv som behöver skärpas vet jag inte. Syftet med kommunernas lokala ordningsstadga är att garantera medborgarnas säkerhet på offentliga platser, det borde vara en början.

Säkert är att om vi medborgare ska orka bära vår del av ansvaret krävs som motprestation rakare besked från olika myndigheter när uppenbara brott mot reglerna avslöjas. Informationskampanjer räcker inte.

Felicia Nilsson slog helt enkelt huvudet på spiken:

"Man är ju bara människa. Men det är så otroligt viktigt att vara noggrann, och att säga till om både bra och dåliga saker, att allting lyfts, säga till varandra om allt."

Läs mer

Hans Lindeberg: Ett nytt fint pris för granskningen av Östersundshem, ÖFK och Peab – grävandet får inte ta slut!

Annons

Hans Lindeberg: Hammarby med Zlatan på topp mot ÖFK i sommar – visst är det något att längta till

Hans Lindeberg: Efter ÖP:s avslöjande - hur kunde smittan spridas inom äldrevården? Nu måste svaren fram

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan