Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Svar: Vad är det som säger att det måste byggas på höjden?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Etapp 1 av Storsjö Strand.

Bild: Maria Lindholm

Annons

Det var en mycket märklig inställning om Östersund – utvecklas eller bli ett museum!

Insändare: Östersund måste utvecklas och kan inte vara ett museum där allt är som förr (26 maj)

Annons

I alla tider, och i alla städer, vill man bevara delar av det genuina, som en del av den stadens historia och skönhet.

Vad är det som säger att en stad måste växa på höjden? Om det nu måste byggas på höjden, så ska det väl ändå inte behöva göras precis där stans fantastiska utsikt, och stadens vackra sluttande profil inskränks – läget är unik för Östersund. Det är inte bara att ”vissa får sämre utsikt”! Hela stans charm förstörs ju! Det ger inte stan rättvisa att det byggs en mur av höga hus utmed stranden.

Annons

Förändringar kommer vi aldrig ifrån, och utveckling är bra, men det vore ju klädsamt om dessa förändringar bidrar till stans fördel, och inte som nu föreslås – till nackdel.

I debatten har jag inte hört någon som inte vill att stan ska utvecklas. Det finns hur mycket mark som helst, i stadens utkanter – varför kommer inget förslag på att bygga mycket och högt där?

Alla kan inte bo centralt – finns det ett begränsat antal lägenheter i centrum, så får man försöka få tag i en sådan efter bästa förmåga, inte alls så konstigt.

Att Östersund kommer att dö ut, sakta men säkert, om det inte byggs stort och högt, tror jag inte en sekund på. Det finns ingen regel som säger att en stad måste ha stora höga hus för att vara en stad. Inte heller att det är den sortens byggnader som står för utvecklingen i en stad.

Östersund kan nog utvecklas och överleva, men inom andra områden än bara byggande av höga hus!

Att överlåta beslutandet till dem som kan stads- och samhällsutveckling, kanske inte fungerar alla gånger – åtminstone inte när det handlar om att förändra en stads karaktär och skönhet. Då kan vi tala om ”känslomässiga uppror”.

Annons

Jag sällar mig till skaran som ”skriker sig hesa” för att utbyggnad och förändring inte ska ske på bekostnad av stans förträffliga läge, och inte heller på att förtäta och ta bort grönområden i de centrala delarna av stan.

Kalla oss egoister om du så vill – vi är många!

Ingegerd Nordenström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan