Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Folkhälsomyndigheten om corona: ”När vi nu ökar testerna kommer vi hitta flera sjuka fall”

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten den dagliga uppdateringen om covid-19 tillsammans med Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. På dagens pressträff kommer också Läkemedelsverkets Maja Marklund, direktör för verksamhetsområde Användning, att medverka.

Text: 

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Totalt har 4 468  personer nu avlidit till följd av corona i Sverige, uppgav Folkhälsomyndigheten på sin dagliga presskonferens på tisdagen. Det är 65 fler än igår.

Annons

Annons

Totalt har 2 102 personer vårdats på intensivvårdsavdelning, vilket är en ökning med 19 personer. Totalt har nu 38 589 personer konstaterats smittade med viruset, vilket är en ökning med 775 fall. 

– Vi ser att vi hade en kraftig uppgång under mars och april, med en utveckling av pandemin, sen en stabilisering av antalet nya fall och sen minskning. När vi nu ökar provtagning kommer vi hitta fler sjuka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten som också förklarade mer om olika testningsstrategier i olika faser av en pandemi:

►I en tidig fas har man ett fåtal fall och då kan man försöka stoppa smitta genom provtagning. 

► I den pandemiska fasen har man ett stort antal fall i regionen eller landet, målet är då att begränsa smittan.

►Därefter går man in i en sen-pandemisk fas, med fåtal fall, och då kan man vänta sig en andra våg. 

Eftersom det i Sverige inte har var möjligt att provta så många som hade behövts i en pandemisk fas - så har man valt strategin att alla som har minsta sjukdomssymptom ska stanna hemma.

– När fler går in i en fas när sjukdomen minskar, handlar det om att stoppa smittan och gå över till mer omfattande provtagning av de som har symtom, säger Karin Tegmark Wisell.

Annons

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan