Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Företaget som vill få fler att tälta – på biltak: ”Höjden ger ännu bättre utsikt ”

Ett nystartat Åreföretag vill att fler upptäcker tjusningen i att tälta på biltak. Tältet fälls ut och ihop på bara några minuter.
– Upp- och ihopfällningen av taktältet gör att jag känner mig som Musse och Långben på julafton, säger Elisabeth Standár.

Text

Elisabeth Standár. Foto: Press.

Annons

Under en Saharaexpedition sov Elisabeth Standárs kompis i ett tält uppe på ett biltak. När Elisabeth Standár såg tältbilderna blev hon fascinerad.

– Det verkade så smidigt och enkelt. Dessutom såg det så roligt ut när tältet vecklades in och ut.

Utan att ens ha sett ett taktält i verkligheten köpte hon ett tält våren 2018. Förutom sambon deltog även då 1,5-åriga dottern i den första tältveckan på Gotland och tältandet på biltaket var exakt så smidigt och enkelt som Elisabeth Standár föreställt sig.

Annons

– Upp- och ihopfällningen av taktältet gör att jag känner mig som Musse och Långben på julafton.

Redan på 1930-talet dök taktält upp i Västeuropa. De senaste åren har allt fler taktält börjat synas på de svenska vägarna. Foto: Pressbild.

Tältet fästs i bilens takräcke och skenor gör att camparnas vikt fördelas jämnt. Inuti tältet finns en tjock madrass och vid ihopfällningen förvaras madrass, sovsäckar och dynor i tältet ovanpå biltaket.

Annons

– Nackdelen med taktält är om du slagit läger och glömt köpa korv. Då är det inte enkelt att åka iväg och köpa det.

Fördelarna med att tälta på biltaket är att den tillhörande madrassen ger ett mjukare underlag och att marken inte kyler.

– Dessutom är det kul att höjden ger en ännu bättre utsikt, att kunna blicka ut över episka vyer från huvudkudden.

Efter att camparna hittat sin plats tar det bara några minuter att gå från parkering till färdigt camp. Inuti tältet finns en tjock madrass. Foto: Pressbild.

Sedan tältköpet har det blivit många nätter på biltaket, bland annat på Gotland, i Österlen och Norge. I sommar är siktet inställt på Jämtland.

Tjusningen ligger i att hitta den perfekta platsen.

– Friheten ligger i att du själv bestämmer var du vill slå läger och sova.

Elisabeth Standár anser att taktält passar allt från aspirerande friluftsentusiaster till vana äventyrare. ”Ett taktält är det perfekta sättet att uppleva semestern och äventyret på”, säger hon.

Annons

Redan i samband med tältköpet insåg Elisabeth Standár att det fanns lite information om taktält i Sverige. I spåren av coronautbrottet förlorade hon flera inbokade jobb som kommunikationskonsult och hon beslöt att använda tiden till att starta företaget Taktältarna.

Som ett av de första företagen i Sverige erbjuder Åreföretaget nu uthyrning av fyra taktält. I verksamheten ingår även tältförsäljning.

– Jag är så frälst i taktält att jag vill att fler ska upptäcka fördelarna med att tälta på biltaket.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan