Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Norge får åka till Gotland men inte handla i Storlien – årets midsommar är motsägelsernas tid

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ringmuren i Visby, Gotland. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Annons

Nio av tio norrmän säger att de gärna åker över gränsen och handlar igen när krisen är över enligt tidningen Adresseavisen i Trondheim.

I måndags öppnade norska regeringen för resor till övriga nordiska länder men gränsen mellan Norge och Sverige fortsätter att vara stängd. Smittspridningen per invånare i Sverige är mer än dubbelt så hög som nivån den norska regeringen kan acceptera.

Utan att behöva passera potentiella smittohärdar

Med ett undantag. Norska medborgare får gärna åka till Gotland.

Frågan är hur de tar sig dit utan att behöva passera potentiella smittohärdar som fullastade bilfärjor och avgångshallen på Arlanda? Förutsättningen säger Norges statsminister Erna Solberg är att norrmän som reser till Gotland inte stannar och övernattar på vägen.

Annons

Annons

Hur de ska undvika att dra smitta med sig hem till Norge om man råkar stöta på svenskar från andra mer nersmittade delar av Sverige som också semestrar på Gotland verkar oklart.

Tålamod att hantera osäkerhet under lång tid

Till skillnad mot den nedstängda gränshandeln i Storlien så har affärerna på norska sidan gränsen fyllt på lagren och anställt fler för att möta alla nya kunder. En helt annan tolkning av ”Gotlandsbeskedet” är att norska regeringen hellre ser att norrmännen fortsätter handla hemma och håller igång den egna ekonomin.

Men det skulle i så fall vara en ren spekulation från min sida. Poängen är att olika länders resedirektiv väcker mer frågor och osäkerhet än skapar klarhet.

Hur vi ska ha tålamod att hantera osäkerhet under lång tid är en avgörande del i psykologin bakom coronakrisen.

En härlig tid att återse gamla hemtrakter

I vintras lovade jag mamma i Stockholm att till midsommar kommer du upp och hälsar på. En resa vi verkligen såg fram emot. Just nu är en härlig tid att återse gamla hemtrakter.

Sedan har vi i tre månader levt med isolering, restriktioner och dagliga uppdateringar av konstaterade dödsfall. I onsdags passerades gränsen 5000 avlidna i covid-19. I länet hade 40 personer avlidit till följd av viruset.

Annons

Annons

Samtidigt godkände den svenska regeringen i förra veckan resor i hela landet. Så länge ingen har sjukdomssymtom och vi håller social distans är det fritt fram att resa.

Bild: Skärmdump Aftonbladet.se

Vilket i sin tur fick statsepidemiolog nummer ett Anders Tegnell att se riktigt bekymrad ut när han i tisdags på Folkhälsomyndighetens pressträff visade diagram över befarande smittorisker där kurvan som länge pekat nedåt innehöll en ny uppåtgående puckel.

Riskerna med den psykologiska stressen

Så slår till på köpet sommaren till med ett ångande efterlängtat högtryck. Det känns nästan som om naturen vill försöka kompensera eländet vi går igenom.

Trots att resor är tillåtna kommer mamma tyvärr att få stanna hemma. Nu hoppas vi på att riskerna är mindre i augusti istället.

Årets midsommar är en tid full av motsägelser svåra att förstå.

Faran är att alla ”om och men” om olika riktlinjer tillslut skapar sådan osäkerhet att vi tappar tålamodet och struntar i alltsammans. Kanske är det bakgrunden till Tegnells skräckscenario.

Riskerna med den psykologiska stressen som coronakrisen skapar måste tas mer på allvar.

Läs mer

Hans Lindeberg: Informationskampanjer räcker inte för att stoppa trängseln – covid-19 sprids här och nu

Annons

Hans Lindeberg: Jag känner mig bara ännu mera arg över att Palmeutredningen sköttes så fruktansvärt uselt

Hans Lindeberg: Den här gången får Jämtland inte komma sist när ekonomin startar om

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan