Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskÖstersund

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Nyamko Sabuni har inte infriat de höga förväntningarna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Annons

Förhoppningarna var mycket stora när Nyamko Sabuni valdes till partiledare för Liberalerna för nästan exakt ett år sedan. Hon var rätt person att lyfta partiets usla opinionssiffror.

Även i Jämtland fanns stora förhoppningar. I den medlemsomröstning som hölls bland Liberalernas medlemmar i Jämtlands län var Nyamko Sabuni vinnare. Liberalernas frontfigur i länet, Pär Löfstrand betonade när Sabuni valdes att "hon har stor erfarenhet från näringslivet och har arbetat mycket inom andra branscher innan hon återvände till politiken."

Något lyft för Liberalerna har dock inte Nyamko Sabuni lyckats att åstadkomma. Istället har partiets opinionsstöd fortsatt att sjunka, och enligt många mätningar skulle partiet inte få vara kvar i riksdagen om det vore val i dag.

Annons

Nyamko Sabuni låg också klart sist, på sju procent, i Novus senaste mätning av förtroendet för partiledarna. Det tar ofta ett tag innan väljarna får förtroende för en ny partiledare, vilket C-ledaren Annie Lööf och KD-ledaren Ebba Busch har varit exempel på. I dagläget finns det dock ingenting som tyder på Nyamko Sabuni får samma lyft som de senare fick.

Annons

Det här har gjort att partiet har uppfattats som otydligt.

Nyamko Sabunis utgångsläge var tufft. Många av partiets väljare ogillade att partiet gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det så kallade januariavtalet.

Nyamko Sabuni var själv emot januariavtalet, men har valt att inte bryta det. Å andra sidan har hon inte heller pekat på de stora framgångar som Liberalerna fick i januariavtalet. Det här har gjort att partiet har uppfattats som otydligt.

Nyamko Sabuni har inte heller varit den engagerade och färgstarka debattör som många liberaler hoppades på. Det enda utspel från henne som har avsatt några tydliga spår gäller förslaget om en elektrifieringskommission för godstransporter. Förslaget visade sig dock komma från lastbiltillverkaren Scania och en PR-byrå grundad av Liberalernas förre partisekreterare Johan Jakobsson. Avslöjande om den kopplingen har inte bidragit till att öka förtroendet för Nyamko Sabuni.

Annons

Det vore dock ingen bra idé.

I dagsläget ser det därför mycket tungt ut för både Nyamko Sabuni och Liberalerna. Det är kanske inte så konstigt att vissa inom partiet öppnar för samgående med Centerpartiet.

Annons

Det vore dock ingen bra idé. Även om partierna har lika uppfattningar i många frågor är det också mycket som skiljer. Synen på kärnkraft, svenskt jordbruk och euro är några exempel. Dessutom är det stor skillnad på partikulturen, vilket innebär en stor risk för att sammanslagningen leder till utbrytningar och därmed blir meningslös.

Liberalpartister kan därför inte hoppas på att Centerpartiet räddar dem ur krisen. I stället får de och Nyamko Sabuni kämpa vidare och försöka få väljarna att uppskatta partiets politik och regeringslinje. De måste bevisa att länets liberaler hade rätt i att ge sitt stöd till Nyamko Sabuni, trots att de lokala ombuden hellre hade röstat på Erik Ullenhag den gången.

Kanske ligger lösningen i att Nyamko Sabuni börjar luta sig mot sin egen arbetslivserfarenhet utanför politiken, istället för Johan Jakobssons. Den erfarenhet som Pär Löfstrand värderade så högt när hon valdes.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan