Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistiskÖstersund

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Folket klarar sig inte på endast bröd – vi behöver skådespel också

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Gunnar Stattin, Johannes Berndalen

Annons

Jonas Gardell skriver i Expressen att hon inte kan något om kultur och bör avgå. Barbro Hedvall skriver i DN att hon prioriterar regeringssämjan före kulturen, och bland kulturarbetare landet runt kokar det av ilska. Även Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund ifrågasätter kulturministern i ett inlägg på Facebook och efterlyser bättre förutsättningar för kulturevenemang.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har de senaste dagarna utsatts för skoningslös kritik för coronahanteringen av kulturen.

Inte ens utomhus får man ha konserter eller spela teater för fler än 50 personer, oavsett hur stora ytor man har tillgång till

Annons

Kritiken är berättigad, för kulturbranschen har behandlats oerhört styvmoderligt under pandemin. Samtidigt som regeringen frikostigt delat ut mångmiljardbelopp för att rädda allt från flyget till tillverkningsindustrin, har bidragen till kulturarbetarna varit i snålaste laget, många av dem har inte fått en krona. En stor del av kulturarbetarna är dessutom frilansar med enskilda firmor, och för att få a-kassa måste de göra sina företag vilande och kan alltså inte ta på sig ens enstaka uppdrag under tiden.

Annons

Det är knappast överraskande att Socialdemokraterna prioriterar storföretagen framför kulturen, men det är problematiskt att Miljöpartiet har en sådan svag ställning i regeringen, något som visar sig inte minst i det faktum att S vill köra över MP i migrationsfrågan. Så det handlar nog inte om att Lind inte kan något om kultur, för det gör hon.

Social distansering under en konsert i Börtnan.

Bild: Karin Fjaervoll

Kritiken mot henne handlar dessutom mindre om ekonomisk ersättning än om de rekommendationer som finns för kulturevenemang, rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten.

Rekommendationer som ibland är svåra att förstå. Hur kan smittrisken i en restaurang öka om man ställer en person vid en mikrofon? Det gör den naturligtvis inte, men det är så reglerna är utformade. Inte ens utomhus får man ha konserter eller spela teater för fler än 50 personer, oavsett hur stora ytor man har tillgång till, samtidigt som det går bra att vistas i stort sett hur många som helst inomhus i en restaurang så länge ingen uppträder.

Reglerna är alltså orimliga. En hel bransch blöder, tusentals artister, skådespelare, komiker och alla som jobbar runt evenemangen går på knäna ekonomiskt och flera av dem har redan övergivit artisteriet för andra arbeten.

Amanda Lind, resten av regeringen och Folkhälsomyndigheten måste ta en funderare och snarast återkomma med nya rekommendationer. Om det går att hålla avstånd i en galleria går det naturligtvis att lösa även i en konsertlokal eller en teater.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan