Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Svar till läkarna från Tom Silverklo (C): Det är obekvämt när gamla sätt och strukturer förändras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Lämnar man oss för att man är missnöjd med regionen som arbetsgivare, ser vi det som ett misslyckande för oss som organisation. Det är viktigt att fånga upp varför medarbetare slutar. Därför är det givetvis oerhört viktigt med dialog och jag är tacksam för att ni lyfter det ni är bekymrade över.

Debatt: Sjuksköterskorna flyr från sjukhuset – vad gör våra regionpolitiker? (10 augusti)

Region Jämtland Härjedalen står mitt i ett stort förändringsarbete som hade behövts för många år sedan, men som tidigare politiska ledning inte vågat genomföra.

Annons

När vi fick ta över regionstyret för knappt två år sedan var ekonomin en katastrof och i fritt fall. Det kan jämföras med en patient som blöder överallt, och gör man inget så dör patienten.

Annons

Min största farhåga, sedan jag tillträdde som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, har varit att om vi inte får ordning på regionens ekonomi, tappar länet möjligheten att ha ett fullskaligt sjukhus. Det är det vi slåss emot, när vi säger att ekonomin är körd i botten och prioriterar det så högt som vi gör från det blågröna styret.

Det är lätt att slå ifrån sig en sådan hemsk tanke, som att mista hela eller delar av sjukhusets verksamhet. Lätt att tänka att det händer aldrig oss. Men, vi behöver inte titta längre bort än till Sollefteå för att se att det faktiskt kan hända.

En region med så dåliga förutsättningar som vår, där tidigare styre inte velat eller vågat fatta obekväma beslut, behöver en ny väg.

Det är grunden till att vi nu ser stora förändringar i hur regionen styrs. Ja, det blir obekvämt när gamla sätt och strukturer förändras. Jag har den största förståelse för att det kan upplevas både orättvist och fel. Men förändring behövs.

Vilka arbetsvillkor ska vi då ha? Vi kan bara ha de som vi har råd med. De arbetstidsmodeller som funnits här, hittar man i princip inte någon annanstans i landet.

Är det rimligt, att vi som har kanske sämst förutsättningar i landet, ska ha de förmånligaste avtalen? Är det rimligt att en anställd på en avdelning ska ha bättre förutsättningar än på avdelningen vägg i vägg?

Här vet jag att många som är tysta i debatten faktiskt ser att regionens personalpolitik blir rättvisare nu, när vi har en arbetstidsmodell för alla. Med det ställer vi inte en grupp över någon annan och följer det facken på nationell nivå kommit överens med arbetsgivarna om.

Annons

Annons

Med det sagt, så behöver vi blicka framåt och se över hur vi ska satsa på den personal som arbetar i regionen. Budgetarbetet för nästa år är i full gång och där söker vi skapa extra utrymme för just sköterskor och undersköterskor som har erfarenhet och arbetat länge hos oss. Vi arbetar även målmedvetet för, att så snart det går, lämna varannan-helg-arbetet på sjukhuset.

Jag vill slutligen beröra förtroendefrågan för våra direktörer. De gör det arbete som vi från den politiska ledningen och regionfullmäktige stakat ut. Politiken ska inte lägga sig i detaljerna. Men vi äger de stora dragen och förtroendet för en direktör ligger i att det blir utfört.

Vi har, och ska ha, ett fungerande sjukhus i länet. Den organisation som arbetar där behöver vara byggd så att den passar den kostym vi har råd med. Det är den långsiktiga linjen som gäller och därför behöver vi gå genom det stålbad som vi nu är mitt uppe i.

Det är självklart inte roligt att behöva vara den som säger att vägen är tuff framåt. Men det är dags att alla börjar förstå att det är Jämtland och Härjedalens gemensamma vård som står på spel.

Tom Silverklo (C) regionråd och ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Jämtland Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy