Annons

Annons

Annons

krönikaCorona: Sport

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Ska Systembolaget tvingas stänga eller publiken släppas in på ÖFK:s matcher?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Huvudläktaren på Jämtkraft Arena har 3 000 sittplatser. Läktaren på motsatta sidan av fotbollsplanen tar in cirka 2 000 åskådare. Läktarna är uppdelade i olika publiksektioner. In till arenan finns 13 olika ingångar. Väl där inne har publiken 50 toaletter att välja på.

Den enda in- och utpassagen till Systembolagets butik i Lillänge köpcentrum i utkanten av Östersund är tre–fyra meter lång och något mindre bred. Inne i butiken är avståndet mellan hyllorna på många ställen maximalt ett par meter.

Framför utgångskassorna finns linor uppsatta som avgränsar varje kö och skyltar som uppmanar till att hålla avstånd och förhindra trängsel, men samtidigt når kassakön in bland hyllorna med flaskor och vinboxar.

Annons

Annons

Håller på att spåra ur

Utanför dörren har jag vid några tillfällen när kön varit lång sett en vakt som bevakar insläppet.

Det kanske är en omöjlig jämförelse att göra, men den är inte orimlig. Som exempel på varför strategin mot coronapandemin håller på att spåra ur.

På Systembolaget pågår handlandet ungefär som vanligt förutom de justeringar som myndigheterna har krävt.

Det tolkas som mycket inkonsekvent

På Jämtkraft Arena spelas fotboll inför helt tomma publikläktare. Att det tolkas som mycket inkonsekvent är inte alls konstigt.

Likaså att 250 matgäster samtidigt på en restaurang är okej så länge de käkar men inte när artisten Danny Saucedo uppträder på scenen. Det finns många aktuella exempel på hur svensk byråkrati inte hänger med i coronakampen.

I det första fallet när enbart maten står på bordet gäller lokala tolkningar och åtgärderna kan variera eftersom respektive kommun har ansvaret för att begränsa riskerna.

Coronaviruset har nog inte koll på skillnaden

Så fort Danny Saucedo kliver upp på scenen förvandlas det hela till en allmän sammankomst som juridiskt inte får vara större än 50 personer och tillsynsansvaret ligger på polisen.

Coronaviruset har nog inte koll på skillnaden.

Men lika viktigt som att slå till snabbt och hårt genom att stänga verksamheter där smittan riskerar att spridas, är regeltolkningar som upplevs rimligt rättvisa.

Annons

Att krisen långt ifrån är över vet vi. Ska vi klara att hålla pandemins värsta fasor borta utan att stänga ner helt behövs trovärdiga åtgärder som går att förklara och acceptera för allas bästa.

Annons

Vår egen byråkrati minst lika svårbegriplig

Kultur och elitidrott är två branscher som just nu drabbas mycket hårt och delvis riskerar att slås ut.

”Norge får åka till Gotland men inte handla i Storlien – årets midsommar är motsägelsernas tid” skrev jag i en krönika i juni. Nu framstår vår egen byråkrati minst lika svårbegriplig som Norges röda lista över regioner.

Det är allvarligt eftersom tilltron till den svenska frivillighetsmodellen riskerar att urholkas.

Skulle kunna leda till katastrof

Det finns starka skäl för att fortsätta hålla på strikta regler och direktiv. Spridningen av covid-19 har tagit ny fart runt om i Europa. På ÖP planerar vi för distansarbete och andra åtgärder året ut. Största risken verkar vara lokala utbrott i ”kluster”.

Ett allmänt utbrott av snabb smittspridning bland publik på en fotbollsläktare skulle kunna leda till katastrof. Men är inte riskerna lika stora på ett stort köpcentrum en fredagseftermiddag?

1 600 åskådare skulle kunna se ÖFK:s hemmamatcher på plats

Frågan är då om Systembolaget ska tvingas stänga eller fotbollspublik tillåtas under ordnade former?

Annons

1 600 åskådare skulle kunna se ÖFK:s hemmamatcher på plats om var tredje stol utnyttjades på de två stora läktarna. Med avgränsade sektioner för maximalt 50 åskådare. Separata, tidsstyrda publikinsläpp. Avgränsningar, noggranna kontroller och kanske till och med munskydd? Då borde det vara möjligt.

Vad som krävs är lite mer snabbfotad coronabyråkrati.

Annons

Läs mer

Hans Lindeberg: Kyrkorådet satte munkavle på sig själva – är det att ”göra gott” för kyrkans medlemmar?

Hans Lindeberg: Näthat i sina värsta former efter Girjas-domen – går inte att blunda för statens ansvar

Hans Lindeberg: Jag känner mig bara ännu mera arg över att Palmeutredningen sköttes så fruktansvärt uselt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan