Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaKeita om domarens rasistiska kommentar

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Enkel utväg att göra Strömbergsson till ensam syndabock och slippa ta tag i den inneboende rasismen

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /Johan Axelsson

Annons

”Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan” sa allsvenska domaren Martin Strömbergsson till ÖFK:s målvakt Aly Keita under en match mot Gif Sundsvall förra året.

I onsdags tog Svenska Fotbollförbundets domarkommitté beslut att Strömbergsson stoppas från alla domaruppdrag under hela säsongen. Hans försök att överklaga avstängningen fick inget gehör.

Beslutet är självklart och väntat. Fotbollförbundet som efter EM kvalet i Bukarest då Alexander Isak fick ta emot apljud från läktarna krävde att Rumänien skulle straffas kan inte agera på annat sätt i fallet med Strömbergsson.

Annons

Den rasism han mött inom fotbollen

Aly Keitas pappa kom från Guinea, hans mamma är från Norge. Han växte upp i Västerås och var juniorspelare i Odens IK.

Annons

I Östersunds FK:s podcast berättade han om den rasism han mött inom fotbollen även på hög elitnivå.

– Domaren sa något i stil med ”gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig", säger Aly Keita i podcasten. Ett uttalande han upplevde som rasistiskt även sedan Strömbergsson bett om ursäkt efter matchen.

Apan i buren, rena rama muren

För Expressen förklarade Martin Strömbergsson från Gävle att uttalandet är en "klassisk gammal Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad".

I en intervju med Dagens Nyheter beskriver han avstängningen som populistisk. Han refererar också till hur Djurgårdens fans kastat bananer mot lagets målvakter och den gamla supporterramsan "apan i buren, rena rama muren".

Är oacceptabelt och ska bestraffas

Påhoppet på ÖFK:s målvakt är oacceptabelt och ska bestraffas. Men är det Strömbergsson som bär hela ansvaret? Nej, knappast.

Martin Strömbergsson är professionell fotbollsdomare. En av förbundets elitdomare med Fifa-behörighet som har dömt många internationella matcher. Han är väl utbildad i att skipa rättvisa bland uppskruvade spelare på planen och våldsamma påtryckningar från fulla publikläktare.

Ett svårt jobb som han med andra ord nog är rätt bra på.

Annons

Vilka spärrar släppte i det ögonblicket

Annons

Stämningen under matchen mellan Giffarna och Östersunds FK i Sundsvall var pressad. Domarna hade på känn att ÖFK fått en feldömd straff. Protesterna haglade.

Frågan är vad som fick Strömbergsson med all sin erfarenhet att häva ur sig "hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan"?

Vilka spärrar släppte i det ögonblicket för en av Sveriges mest ansedda domare?

Skämt som fortfarande accepteras i slutna rum

Var det ett utslag av skämt som fortfarande accepteras i slutna rum som plötsligt trängde fram? Eller djupt rotad omklädningsrumsjargong som även kan skrika "bögjävel" och "du spelar som en kärring". Hans egen förklaring med en "gävlefloskel" tyder på det.

Var tog allt arbete med värdegrunder och respektfullt bemötande som borde genomsyra en organisation som fotbollens vägen i den stressade situationen?

Bristen på självkritik lyser igenom

Det är svårt att enbart förklara uttalandet som ett enskilt mänskligt misstag utan att se det som ett systemfel.

Inför beslutet i domarkommittén har flera topporgan inom förbundet krävt att avstängningen hävs.

Domarchefen Stefan Johannesson uppmanade i ett internt mejl som Expressen avslöjade till stöd för Strömbergsson.

”Jag backar Martin till hundra procent och förstår att det i detta fallet blev fel utan någon som helst tanke på rasism från Martins sida. Nu är det viktigt att vi ALLA ställer upp och visar support och medmänsklighet” skrev han till sina domarkollegor.

Annons

Bristen på självkritik lyser igenom på ett pinsamt sätt.

Annons

Den enkla utvägen är förstås att göra Martin Strömbergsson till ensam syndabock och slippa ta tag i den inneboende rasismen.

Läs mer

Hans Lindeberg: Ska Systembolaget tvingas stänga eller publiken släppas in på ÖFK:s matcher?

Hans Lindeberg: Den här gången får Jämtland inte komma sist när ekonomin startar om

Hans Lindeberg: Olyckan i Sörfors och covid-19 har en sak gemensamt: ”Bakom varje enskild siffra i antal döda finns drabbade anhöriga”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy