Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
Debatt: Företagarna: Med rätt förutsättningar kan företagen vara bygdens bultande hjärta

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Brödet är fortfarande kallt! Om du har stått vid brödhyllan i affären och tänkt det så köper du antagligen Polarbröd. Med en banbrytande metod för att leverera fryst bröd har Polarbröd skapat ett varumärke som de flesta av oss har en relation till och som satt Älvsbyn där en stor del av bröden bakas på kartan.

Polarbröds betydelse för Älvsbyn kan inte överskattas. När katastrofen nu slog till och allt försvann i lågor kan effekterna inte heller överskattas. Branden drabbar inte bara Polarbröd direkt utan även en stor mängd underleverantörer. Det visar med all önskvärd tydlighet vilken avgörande betydelse ett enskilt företag kan ha för en bygd.

När vi nu diskuterar återhämtning efter coronakrisen är det viktigt att se vilka samhällsbärare många företag är. Förr ställde man kyrkan mitt i byn. När regeringen nu ska ställa om från akuta stödåtgärder till en långsiktig återhämtningspolitik måste man ställa företaget mitt i byn.

Annons

Annons

Med rätt förutsättningar kan företagen vara bygdens bultande hjärta. Fler företagare måste våga ta på sig den rollen och känna den uppskattning de förtjänar från stat, region och kommun.

Reglerna för företagande måste bli enklare. Få saker dödar en entreprenörssjäl så effektivt som bokföring och administration av regler. Enligt Företagarnas undersökningar lägger den genomsnittliga företagaren tio timmar i veckan på att administrera olika regler och pålagor från det offentliga. Samma uppgifter ska lämnas flera gånger till olika instanser.

Det ska vara lätt att göra rätt, och då måste regelbördan för företagare lätta. Här har våra lokala beslutsfattare i en stor och viktig uppgift.

De senaste 30 åren har 4 av 5 nya jobb skapats i små och medelstora företag. De jobben kan bli ännu fler, men då måste arbetsgivaravgifterna och inkomstskatterna sänkas. Då blir det billigare att anställa, och att det lönar sig bättre att arbeta.

Expertskatten borde sänkas så att dynamiska och kunskapsintensiva företag som här i Jämtland Härjedalen kan locka till sig de medarbetare de behöver från hela världen. Rut- och rot-avdragen behöver höjas så att fler får råd att köpa tjänster från proffs istället för att göra sina sysslor själv.

Sveriges finanser är starka. Statsskulden är låg. Alla möjligheter finns att göra omstarten till en möjligheternas tid och bygga Sverige bättre. Samtidigt finns det många som drar och rycker i finansministerns ärmar och vill ha del av (polar)kakan.

Det är då det gäller att komma ihåg vem som bär bygden på sina axlar och skapar resurserna som ska fördelas. Jämtland Härjedalens företagare är ivriga att få komma i gång igen och få bidra till ett starkare samhälle. De är redo att ta det ansvaret.

Günther Mårder, vd Företagarna

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan