Annons

Annons

Annons

krönikaSjukvården i Jämtlands län

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Tom Silverklos uppdragsgivare är inte aktieägare utan medborgare

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

I tisdags publicerade ÖP en granskning av hur våldet mot sjukvårdspersonalen ser ut.

Våra reportrar Gustav Elfving och Henrik Ahlström har gått igenom 198 anmälningar om hot och våld på Östersunds sjukhus.

Tom Silverklo och Hans Lindeberg. Fotomontage.

Sjukhusets avvikelserapporter berättade om misshandel, trakasserier, spottloskor, rasism och grova hot.

Annons

”Vi måste sluta vara godtrogna, är bara glad att patient inte hade kniv” skrev ambulanspersonalen efter en transport i januari 2019.

Annons

Ser en kultur som är svår att förändra

”Patient har också kastat vattenglas samt rivit sönder min skjorta totalt. Jag har varje natt blivit sexuellt trakasserad, mest verbalt med mycket grova sexuella anspelningar men även handgripligen” rapporterade en anställd på ortopedin i januari 2017.

ÖP avslöjade att sjukhuset enbart anmält tre fall av våld och hot till Arbetsmiljöverket trots att personalen skadats vid flera tillfällen.

Maria Lindgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, säger till ÖP att hon ser en kultur som är svår att förändra.

Inte längre vanlig vardag inom sjukvården

Det är illavarslande för arbetsmiljöarbetet när våld och hot betraktas som en del av vardagen på jobbet.

Sedan coronapandemin bröt ut är det inte längre vanlig vardag inom sjukvården. Förutom pressen att hinna med fler patienter så finns risken att smittas av covid-19.

På kort tid har 39 anmälningar där anställda utsatts för smittorisk kommit in till Arbetsmiljöverket från länet. Sjukvården är särskilt utsatt, men även poliser och kommunernas omsorgspersonal.

Nattsköterskan som trakasseras sexuellt vill berätta

Annons

Arbetsmiljö handlar ofta om fördelning av resurser. ÖP:s granskningar väcker nya frågor om hur det står till med arbetsvillkoren inom sjukvården. Men vem ska svara?

Annons

Om ambulansföraren som är rädd att bli knivskuren eller nattsköterskan som trakasseras sexuellt vill berätta om sin arbetssituation.

Eller den som är orolig för att smittas när de är för få i tjänst på arbetspasset.

Vem ska de vända sig till?

Vem ska de vända sig till? För att få kontakt med de som har makten över hur samhällets resurser, skattepengarna fördelas: Politikerna.

Troligen inte till ordförande för regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd Tom Silverklo (C) trots att han ansvarar för både sjukhuset och ambulanserna.

”Det är inte rätt att som politiker och ytterst ansvarig för en offentlig verksamhet, debattera politiska beslut med personal i organisationen” skrev han på ÖP-debatt förra veckan.

Ska sätta ramar utan att peta i detaljer

– Det handlar om arbetsmiljö och förutsättningarna på en arbetsplats. Det är inte politik, säger Tom Silverklo när ÖP:s reporter får möjlighet att intervjua honom direkt. Han har tidigare sagt nej till att delta i en radiodebatt och svara på frågor från journalister.

Tom Silverklo menar att han inte kan blanda sig i avtalsförhandlingar mellan fack och arbetsgivare och jämför sin roll med ordföranden för en bolagsstyrelse. Han ska sätta ramar utan att peta i detaljer. Chefer och tjänstemän ska göra jobbet.

Annons

– När jag pratar med dem som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden så pratar jag med dem från arbetsgivarsidan. Jag pratar inte med dem som till en väljarkår. Valmöten får jag ha någon annanstans, säger Tom Silverklo om varför han avstår från att svara på frågor och prata med personalen om deras arbetsförhållanden.

Annons

Försöker regionens politiska ledning gömma sig

Intervjun som publicerades i går är svårtolkad. Hur ser en av regionens tyngsta politiker på sitt uppdrag?

Vad är politik om det inte är arbetsmiljö och möjligheterna att klara jobbet inom en offentlig verksamhet som sjukvård? Ska sjukhuspersonal bara få prata politik på valmöten inför ett val?

Tom Silverklos uppgift är inte att lägga schema. Våld mot personalen verkar inte heller ligga på hans bord.

Försöker regionens politiska ledning gömma sig bakom en administrativ princip?

Jämförelsen med näringslivet haltar rejält. Deras uppdragsgivare är inte aktieägare utan medborgare vilket inkluderar anställda på Östersunds sjukhus.

Läs mer

Hans Lindeberg: Ska Systembolaget tvingas stänga eller publiken släppas in på ÖFK:s matcher?

Hans Lindeberg: Kyrkorådet satte munkavle på sig själva – är det att ”göra gott” för kyrkans medlemmar?

Hans Lindeberg: Fortfarande hög tid för vardagshjältar – hjälp oss att hitta fler

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan