Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Rune Ebenhard, Östersund

Östersunds IK:s legendariske ledare Rune Ebenhard har avlidit i en ålder av 89 år.

Text: 

Annons

Rune Ebenhard var fullständigt unik som ledare och person. Var med och grundade ÖIK 1965 och har sedan följt föreningen med hela sitt hjärta, ja man kan säga med lidelse under alla år. Få har haft så många uppgifter inom ÖIK som Rune – ungdomsledare, styrelseledamot, ordförande, medverkan i Klubbladet och ÖIK-Nytt, dokumenterare av ÖIK:s historia och drivande vid ÖIK:s 50-årsjubileum – och inte minst som eldsjäl.

Annons

Annons

Även om hans alla uppdrag är imponerande var det ändå hans unika personlighet som gett oss våra starkaste minnen. Den aldrig sinande humorn, alltid nära till utspel och hans utmanande sarkasmer. En person på den nivån måste alltid hanteras med varsamhet och med känsla, speciellt vid ÖIK:s matcher där han lätt blev irriterad och kunde kasta ur sig exakt hur det skulle sluta… Rune - han visste han.

Även om ishockeyn var nummer ett under många år är det få som vet att Rune var mycket duktig handbollsmålvakt, ”Mål-Johan”, på 1950-talet och fick 1951 priset som länets bäste handbollsspelare. Rune introducerade även basketsporten i Östersund 1951. Först 1957 kom ishockeyn in i Runes liv – som han sedan kom att bli trogen livet ut.

Via IFK Östersund som med Boston kom att bilda Östersunds IK 1965 var Rune med i dess första styrelse 1966 och var fort en ofta sedd ungdomsledare på Fyrvalla där han vistades nästan varje vardagskväll och helgerna. Han brann verkligen för ungdomarna. Med stolthet kunde han visa upp statistik över ungdomarnas internserier, resultat, tabeller och skytteligor. Allt noggrant redovisat och bevarat.

Rune Ebenhard förkroppsligade den ideella idrottsledaren och föreningen han älskade – och kunde ilskna till på. Alltid med stor glöd, osjälviskhet, kunskap och lidelse under hans 55 år i klubben. Rune var en stor ledare som föreningen vill komma ihåg med ett eget stipendium som skall delas ut årligen till ledare, spelare eller funktionär som varit ideellt verksam inom klubben och gjort uppmärksammad insats – helt i Runes anda.

Annons

Nu hyllar vi en stor ledare som lämnar ett stort tomrum efter sig och i stor saknad för familjen, för oss i ÖIK och övrigt idrottsliv.

För Östersunds IK genom vännerna Tord Wickzell, Börje Olsson och Janne Dahlgren

Annons

Annons

Till toppen av sidan