Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Debatt: Replik från LO: Våra medlemmar förtjänar högre löner

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Jerry Brodin

Annons

I sin replik på vår debattartikel hävdar Mattias Dahl att kravet om 0 procents löneökning främst beror på coronakrisen. Men det räcker med en snabb googling för att se att detta är ett krav som upprepats i de senaste avtalsrörelserna, oavsett konjunkturläge.

Debatt: Svar från Svenskt Näringsliv: Inte som en avtalsrörelse brukar vara, LO (11 september)

Annons

Annons

Låt oss ta det från början. Syftet med avtalsrörelsen är framför allt att fördela det mervärde som skapas av företagen och arbetstagarna. Det är en dragkamp med många parametrar och stor viljestyrka från båda parter som resulterat i reallöneökningar och vinst åt ägarna i många år.

Men det är inte arbetstagarnas uppgift att i en avtalsrörelse hålla dåligt fungerande företag under armarna genom att avstå löneökningar. Inte ens i en kris. Det kan till och med ha motsatt effekt om alla arbetstagare ska avstå löneökningar för att några företag går dåligt. Köpkraften minskar.

Som Mattias Dahl skriver så har vissa företag och branscher klarat sig bra, andra står utan egen bärkraft. Samhället har verktyg för att hantera kriser hos företag och också parterna har genom åren visat en vilja och förmåga att hantera svåra tider. Det arbetet pågår redan ute på arbetsplatserna. Det ska vi fortsätta göra. Men inte i avtalsförhandlingarna.

Vi står fast vi att LO-förbundens medlemmar förtjänar högre löner. Där kommer vi inte ge oss.

Susanna Gideonsson, ordförande LO

Anna Eriksson, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan