Annons

Annons

Annons

Annons

Engelska skolan i Östersund

Debatt
Debatt: MP: Kommuninvånarna är uppdragsgivarna – inte ett börsnoterat företag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Engelska skolan i Östersund.

Bild: Anders Olsson

Annons

Vi är mycket bekymrade över Alliansens sätt att sköta skolan i Östersund. Men efter ÖP:s granskning är vi även oroliga över hur Alliansen hanterar den demokratiska processen i kommunen. Artiklarna visar hur den styrande alliansen mörkade uppgifter för oppositionen och förvaltningens tjänstemän.

Här hittar du alla artiklarna i ÖP:s granskning

Vi är positiva till den välbehövliga renoveringen av våra kommunala skollokaler. Men i likhet med många andra beslut kring skolorna verkar Alliansen i första hand prioritera Internationella Engelska Skolans (IES) behov. I sin iver att få till en etablering av IES la man allt annat på hyllan.

Annons

· Man glömde bort särskolans behov. Resultatet blev en snabb evakuering av Körfältsskolans elever utan någon som helst konsekvensanalys för barnen som fanns på skolan.

Annons

· Det gjordes ingen konsekvensanalys om vad själva etableringen skulle innebära för den kommunala skolverksamheten.

· Det gjordes ingen konsekvensanalys om vad den stora omflyttningen inför renoveringen skulle innebära för alla elever i de berörda skolorna.

Nu står vi inför fullbordat faktum. Den kommunala skolan blöder pengar och kräver stora effektiviseringar i form av större klasser och färre lärare. Stora omflyttningar av elever mitt i läsåret utan att vi vet konsekvenserna för barnen samt andra effekter såsom mer trafik under rusningstiden när elever ska skjutsas runt i hela Östersund.

Pär Löfstrand (L) sa till ÖP:

– Det finns ju inte, och har aldrig funnits några pengar, för att det ska bli en kommunal skola på Palmcrantz. Det blev klart 2017.

Men som ÖP kunde avslöjar är detta är inte sant. Det fanns pengar till projektering och det hade inte tagits några politiska beslut att avbryta planeringen.

Vi i Miljöpartiet frågar oss om Pär Löfstrand (L) vet var pengarna till IES etablering egentligen kommer ifrån? Deras verksamhet finansieras helt av den kommunala elevpengen. Dessutom har IES hyrt in sig i en kommunal lokal, som så förmånligt renoverats upp och anpassats för kommunala pengar.

Annons

Är det så privatiseringen ska se ut? Det verkar som Alliansen vill plocka russinen i kakan och gynna ett privat skolföretag genom att förmånligt färdigställa och hyra ut kommunala fastigheter. Och hyran? Ja den var naturligtvis också hemlig innan.

Det är dags att Alliansen påminns om vem som är deras uppdragsgivare. Där är inte ett börsnoterat företag utan kommunens invånare.

Florian Stamm (MP)

Linda Andersson (MP)

Elin Stenberg (MP)

Annons

Annons

Till toppen av sidan