Annons

Annons

Annons

Annons

Engelska skolan i Östersund

Insändare
Insändare: Trots konsekvenserna av Engelska skolans etablering fick den borgerliga ideologin styra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anders Olsson

Annons

Ideologin styr när kommunledningen kontaktar Engelska skolan för etablering, privat lönsamhet ska lösa skolsituationen.

Rapporter visar att IES är en huvudaktör för ökad segregation i skolan, och att kommunala skolor fått ökad kostnad vad gäller speciallärare, elevstöd, lokaler med mera, med större sparkrav som resultat. IES tackar och genererar mångmiljonvinst.

Här hittar du alla artiklarna i ÖP:s granskning

Tron att IES skulle lösa kommunens problem var så stark att man gick väldigt långt. Normalt låter man göra en kalkyl med samtliga kostnader (här för en delvist utklassad byggnad med mögel och asbest) som underlag för försvarbara investeringar samt korrekt hyressättning. Men då skulle kanske etableringen av IES stoppas. I stället frågar man IES vilken hyra de vill betala.

Annons

Annons

Sedan räknas det baklänges, och ombyggnaden får kosta 60 miljoner. Mer vill inte den privata hyresgästen betala eftersom hyreskostnaden ska bestämmas av lokalbidraget, som kommunen betalar. Har 60 miljoner att göra med den faktiska kostnaden? Nej. Visste de ansvariga på kommunen? Självklart!

Nu radas försvarstal upp. Chefer säger att beloppet baserats på bruklig kostnad för lokalanpassning, trots att det baserades på vad IES ville betala. Det har inte varit en jättedålig affär. Det har alltså bara varit en dålig affär, för skattebetalarna. IES säger att de inte skulle ha gått vidare med en etablering om de visste om de problem som fanns i byggnaden. Detta undanhöll ansvariga på kommunen.

Vad händer sen när en privat skola kan plocka 900 russin från skolkakan? Togs det i beaktning när man började arbeta i skuggorna med IES etablering? Gjordes RKA för den egna verksamhetens påverkan? Vid för stora negativa konsekvenser för egen verksamheten så skulle väl initiativet för etablering aldrig kommit från kommunen?

Ska kommunen i första hand verka för och värna om det bästa för den egna verksamheten? Den borgerliga ideologin fick styra.

Nu har ansvariga politiker insett att etablering av IES får konsekvenser. Ett hastigt framtaget skrivbordsförslag på akuta åtgärder, baserat på logistik och ekonomi. Förslaget redovisar var en total omorganisation av grundskolan ska ta vid, inte var eller hur den slutar.

Annons

Här kan du läsa om flyttkarusellen för skolorna i Östersund

Annons

Ingen hänsyn tas till de som egentligen står i centrum, barn och föräldrar.

Ingen hänsyn tas till illa fungerande infrastruktur.

Ingen hänsyn tas till skolmiljöer.

Inga RKA är framtagna som underlag till förslaget.

Inga synpunkter dryftats med den egna verksamheten.

Den ”permanenta” utbyggnaden av Parkskolan ska ske med moduler som hyrs i upp till 20 år. Slutkostnaden är inte intressant, orsaken är att kunna minska Parkskolan när IES kan växa till 900 elever. Förslaget försvaras med argumenten ”Det här kommer att bli så bra” och ”Jag cyklade 4 km till skolan när jag var liten” och politisk pajkastning.

Det här är en bräcklig båt man sjösätter utan att veta om båten över huvud taget flyter och hur man sedan ska ta sig i land. Väl ute på sjön ska man börja leta efter flytväst och åror.

Och det kommer att bli så bra. De bara vet det.

Pappa

Annons

Annons

Till toppen av sidan