Annons

Annons

Annons

Vildhussgalan

Dansare, glesbygdskämpe och mathantverkare prisades på Vildhussgalan: ”Finare än att få Nobels fredspris”

Årets Vildhussgala i Ragunda kommun var coronaanpassad och direktsänd istället för en festlig middagsbjudning med en applåderande publik. Men priserna duggade lika tätt som vanligt.

Text

Bild: Karin G Jonsson

Annons

Maria Stenman som driver Strömsnäsgården utanför Stugun blev årets företagare i Ragunda 2020. Föreningen Företagarna Jämtland Härjedalen delar ut priset "Årets Företagare" och gav förra året priset till Fredrik Edholm på Fredriks maskin i Bispgården. Utmärkelsen går till en särskilt framgångsrik företagare som uppvisar gott ledarskap, innovation och lönsamhet i verksamheten.

Maria Stenman driver Strömsnäsgården och prisas nu för sitt företagande.

Bild: Henrik Flygare

I år är det Maria Stenmans mathantverk, café och vandrarhem på gården vid sjön Gesunden som hyllas. Här produceras ett hundratal konsumtionsprodukter baserade på egen kött-, mjölk- och äggproduktion.

Annons

I motiveringen nämns bland annat: ”Strömsnäsgården är ett utmärkt exempel på att den småskaliga produktionen lever, behövs och uppskattas. Det är helt enkelt närproducerat när det är som bäst.”

Annons

– Genom att se de möjligheter som finns och våga testa nya vägar visar Strömsnäsgården att det går att driva och bygga företag i södra Norrlands inland säger Maud Herkules, styrelseordförande i Företagarna Ragunda.

Ett annat åtråvärt pris på Vildhussgalan är "Årets Vildhuss", som delas ut av Ragunda kommun och ska gå till en Ragundabo som på ett annorlunda sätt åstadkommit något unikt mot alla odds, arbetat länge i det tysta och gjort stor nytta eller till exempel utfört ett hjältedåd. Tidigare pristagare är rekorings-startaren och mathantverkaren Stina Dahlquist, Allt för byn-ensemblen, tv-skaparen Dick Bewarp och fotbollstränaren Stefan Wiklund.

Terese Bengard är chef för Hela Sverige, tidigare Hela Sverige ska leva, och bor i Hammarstrand.

Bild: Karin G Jonsson

I år är det Terese Bengard som kammar hem titeln. Hon äras titeln ”Årets Vildhuss” för sitt stora engagemang som verksamhetschef på Hela Sverige, tidigare Hela Sverige ska leva. Dessutom gör hon skäl för titeln som krönikör i tidningen Land, där hon lyfter landsbygdens röst där Ragundaperspektivet ständigt finns med. Det tidigare S-kommunalrådet Terese Bengard har själv delat ut priset i sin politiska roll och tackade för att hon fick bli medlem i ett så häftigt gäng som Årets Vildhussar.

– Det här är finare än att få Nobels fredspris, sa Terese Bengard och lovade att fortsätta kämpa för Ragunda, glesbygd och hela Sverige.

Annons

Annons

Dessutom delades även ”Årets hedersvildhuss” ut till Roger Strandberg som fick titeln för att han med sina bilder och filmer väcker intresset för kommunen och därmed är en viktig ambassadör för Ragunda. Priset har tidigare delats ut 2008 till krogshowsproducenten Mikael Gordon Solfors, 2010 till regissören Karl Seldahl och skådespelaren Sven Wollter, 2014 till Vildhussen-skådespelaren Jens Nilsson.

"Årets Guldstjärna serviceperson" blev Peter Wallenqvist. "Årets Guldstjärna Företag" tilldelades tandläkaren Malin Häggström i Stugun.

Malin Häggström, tandläkare och företagare i Stugun.

Bild: Ingmar Reslegård

"Årets Unga Företagare" blev Kolbotten underhåll som drivs av dansaren och skogsentrenprenören Johanna Albertsson från Stugun.

Årets vinnare kommer också att hyllas på nästa års Vildhussgala, som förhoppningsvis anordnas under samma pompa och ståt som tidigare år.

Dansaren Johanna Albertsson är utbildad vid Oslo konstakademi.

Bild: Karin G Jonsson

De senaste tre årens vinnare:

Vinnare Vildhussgalan 2019

Vinnare Vildhussgalan 2018

Annons

Vinnare Vildhussgalan 2017

Annons

Läs mer om förra årets vildhussgala: Från naturkatastrof till matkamp – Stina Dahlquist blev årets vildhuss: Här är alla vinnare på Hammarstrands företagargala

Läs om 2019 års ”Årets företagare”: Banken trodde inte på Fredriks idé – nu är han årets företagare: "Man måste hjälpa varandra"

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan