Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskJämtlands län

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Jämtlands småföretag behöver nya las-regler – Löfven måste hålla sitt löfte

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Lagen om anställningsskydd var en av de hetaste frågorna i söndagens partiledardebatt. Bild: Jessica Gow

Annons

För småföretagens skull var det mycket olyckligt att arbetsgivare och fack inte lyckades komma överens om förändringar i arbetsrätten i förra veckan. Det hade gjort att fler småföretag hade vågat växa och skapa nya jobb, vilket behövs nu när arbetslösheten stiger i coronapandemins spår.

Och tyvärr är det svårt att tro att det hjälper att ge fack och arbetsgivare ytterligare tid för att nå en uppgörelse, vilket statsminister Stefan Löfven (S) och C-ledaren Annie Lööf har öppnat för. Även om parterna säger att de hade kommit långt i förhandlingarna, så lär det ha varit de största knäckfrågorna som återstod.

Annons

I annat fall bör Centerpartiet och Liberalerna se till att Stefan Löfven får avgå som statsminister.

Annons

Den så kallade svenska modellen borde innebära att arbetsrätten, med regler för bland annat anställningsskydd och uppsägning, beslutas av arbetsmarknadens parter i förhandlingar. Så är det dock inte, eftersom Socialdemokraterna, mot fackens och arbetsgivarnas vilja, drev igenom las, lagen om anställningsskydd, i början på 1970-talet. Det innebär att arbetsrätten beslutas av riksdagen, vilket har skapat politiska låsningar och ökat konflikten mellan fack och arbetsgivare. Möjligheten att genomföra förändringar och moderniseringar har därigenom minskat.

Bild: Ingmar Reslegård

För sådana behövs. Det finns mängder av exempel på hur småföretagare har drabbats av las-reglerna. På samma sätt drabbas de som vill in på arbetsmarknaden, som ungdomar och nyanlända. Det var därför bra att Liberalerna och Centerpartiet tvingade in förändringar i arbetsrätten i Januariavtalet, trots hårt S-motstånd. Det satte press på facket att gå med på förändringar. Men det räckte uppenbarligen inte.

Enligt Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna skall förslagen i den så kallade las-utredningen genomföras om inte fack och arbetsgivare kommer överens. Denna utredning gjordes av juristen Gudmund Toijer, blev klar 1 juni i år och innebär bland annat att fem anställda får undantas från las-regeln om sist in-först ut, jämfört med dagens två. Utredningen föreslår också ändrade regler vid uppsägning av personliga skäl och rätt till kompetensutveckling.

Annons

Annons

Nu måste Socialdemokraterna hålla Januariavtalet. I annat fall bör Centerpartiet och Liberalerna se till att Stefan Löfven får avgå som statsminister.

Å andra sidan riskerar Stefan Löfven att bli även avsatt om han håller denna punkt i Januariavtalet. Då har nämligen Vänsterpartiet hotat med misstroendeomröstning.

Det bästa vore självklart att fack och arbetsgivare trots allt blir överens. Men om så inte sker innebär las-utredningens förslag ändå en klar förbättring för småföretag, ungdomar och nyanlända, och minskar effekten av det dråpslag mot den svenska modellen som Olof Palme genomdrev för snart 50 år sedan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan