Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Ta inte Sveriges säkerhet som gisslan för att genomföra regionalpolitik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Militär på besök på Grytans läger inför regementsbeslutet.

Bild: Håkan Luthman

Annons

Jag ska försöka att lägga en personlig värdering och inte blanda in det faktum att jag jobbar i ett företag som stöttat försvarsmakten i 70 år. Det här är en ytterst personlig reflektion.

Sten Bredberg gör en klockren analys.

Debatt: Förre A 4-chefen: Ett riktigt dåligt beslut ur försvarssynpunkt (15 oktober)

För det första ville inte försvarsmakten ha några nya regementen över huvud taget. Det tar för mycket ekonomiska resurser som i stället kunde lagts på förmågeutveckling. Jag tror att man hellre utbildat fler i befintlig struktur. Jag är helt enig med det. Och nu pratar vi etablering av grundorganisation (utbildning) och inte krigsorganisation.

Annons

Annons

Men när det nu skulle skapas nya regementen så har det lagts tid på att hitta strategiskt viktiga områden. Och där har det varit tydligt att Östersund är där man ska etablera.

Och det är nu jag blir orolig på riktigt. Om vi har politiker som använder Sveriges säkerhet som ursäkt för regionalpolitik (arbetsmarknadspolitik), då ligger vi riktigt illa till. Men det är precis vad som hänt nu.

Centerpartiet krävde att regementet skulle hamna i Sollefteå för att godkänna resten av beslutet. Naivt, är en kort beskrivning. Och i förlängningen är det här farligt, vi kan inte ha styrande organ som tar Sveriges säkerhet i gisslan för att genomföra regionalpolitik. Ni politiker kan göra det inom de flesta områden, men aldrig när vi pratar säkerhetspolitik. Punkt.

Att företrädare för Centerpartiet efter detta debacle går ut i media och beskriver det som en seger för Östersund är inget annat än tragiskt.

Svar på ”Debatt: C: Nu kan Östersund, Jämtland och försvaret utvecklas tillsammans” (13 oktober)

Jag var skeptisk till de övriga partiernas deltagare jag träffat i försvarsberedningen och försvarsutskottet i fråga om deras syn på beslutet. Men inser nu att de helt enkelt får gilla läget för att få genom resten och köpa Centerns regionalpolitiska beslut. Och därmed spela spelet.

Annons

Jag köper tanken att skapa jobb i Sollefteå, men lägg då ett stort statligt verk där i stället. Sist jag kollade hade vi över 600 statliga verk och myndigheter, där de flesta ligger i Stockholm (med ursäkten att resten av Sverige saknar kompetens) och dessutom på adresser som kostar mer i hyra än vad uppbyggnaden av ett flertal regementen skulle kosta.

Så fokusera på det i stället för att sätta vår säkerhet på spel. Och tycker ni att etableringen i Sollefteå är rätt, och att Sveriges säkerhet inte är viktig, och tänker svara något i den riktningen? Låt bli. Punkt.

Micke Krusenberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan