Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insändare: Låt den statliga skatten på vindkraftverk bli kommunal

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

I olika medier diskuteras bland annat landsbygdens problematik där de ekonomiska förutsättningarna finns i överflöd men ersättningen uteblir.

Vattenkraftens villkor har diskuterats i mer än 25 år utan något resultat. Förmodligen är orsaken att det aldrig har presenteras något förslag. Inget förslag, vad ska man då prata om?

Från början pratade man om ett (1) öre per producerad kW skulle återgå till kommunen. Nu pratas det om kraftverkens fastighetsskatt. Denna fastighetsskatt har en förmåga att variera från år till år. För ett antal år sedan var den 2,2 procent. För 2019 var den 1 procent och nästa år sjunker den till 0,5.

Annons

Annons

Dagens elproduktion kompletteras med vindkraft, som på årsbasis uppgår till mer än 12 procent av landets totala elproduktion. Just när jag skriver detta så svarar vindkraftverken för 27 procent av dagens elproduktion.

Många, de flesta, vindkraftverk finns på landsbygden och de betalar också fastighetsskatt; dels på marken, dels på kraftverket. Här finns det tre olika procentsatser, allt från 0,2–0,5. Varje vindsnurra och ett fiktivt markområde åsätts ett taxeringsvärde (på samma sätt som man taxerar hus på ofri grund).

Ingen pratar om denna statliga fastighetsskatt, kanske på grund av okunskap, men med den utbyggnadstakt och större och bättre snurror med högre verkningsgrad kommer taxeringsvärdena att stiga. Om inget annat så ökar mängden.

Man kan ha vilken uppfattning man vill om snurrproblemen men fakta är att befintliga vindkraftverk redan betalar statlig skatt. Denna skatt är som fikabröd i förhållande till vattenkraften och har ännu inte samma betydelse för statens intäkter och borde därmed vara enkla att diskutera.

Politiker: Begär att omvandla den statliga skatten på vindkraftverk till att bli en kommunal skatt. Inte en fastighetsavgift, då det där finns ett tak på cirka 8 000 kronor. Låt det inte gå ytterligare 25 år utan gör det nu.

Kan tänka mig att det finns vindkraftverk i nästan alla 290 kommuner i landet. En tämligen rättvis fördelning av ”skatteåterbäringen”.

Gunnar Klint

Annons

Annons

Till toppen av sidan