Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Klokt att förlänga viktiga krisåtgärder

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att drabba företag och jobb både i Jämtland och i hela landet. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.

Coronapandemin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfrågan försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.

Annons

Annons

Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av de tillfrågade företagen i Jämtland har 39 procent minskat sina investeringar senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar. Av företagen i länet har 41 procent minskat antalet anställda senaste halvåret.  Flera branscher har haft och har det tufft  och krisen är långt ifrån .

Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. I Jämtland är 4627 människor arbetslösa och 924 varslade. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarande kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestningar.

Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra Svenskt Näringsliv.

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar är viktiga och effektiva krisåtgärder.

De kan rädda företag och jobb, både i Jämtland och i hela landet. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.

Ola Toftegaard, regionchef, Svenskt Näringsliv Jämtland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan