Annons

Annons

Annons

Golf

Tiger i vattnet tre gånger om – men mästerligt av känslosam Dustin Johnson

Text

Han gjorde det till slut. Infriade alla högt ställda förväntningar och vann The Masters på Augusta. Dustin Johnson inledde finalrundan trevande men vann till sist med hela fem slags marginal.

Dustin Johnson får sin vinnarkavaj efter segern i Masters av fjolårsmästaren Tiger Woods. Favoriten infriade alla förväntningar och var överlägsen till slut. Foto: AP

Golfens världsetta visade här med eftertryck att han inte alls sviktar när det drar ihop sig i de allra största ögonblicken. Han har tidigare vikit ner sig i några liknande situationer att i ledarboll gå mot de stora titlarna. Men den här söndagen på Augusta var han ostoppbar och vann sin andra Major. Han tog sin första titel i US Open 2016.

Annons

Visserligen såg det lite tveksamt ut till en början. Ledningen på fyra slag inför slutrundan krympte. Som närmast var konkurrenterna ett slag bakom, men Dustin Johnson behöll sitt lugn, gjorde några viktiga birdies och gick ifrån för att vinna tjugo slag under par – nytt rekord för Masters någonsin.

Annons

Ett rekord som lär kunna stå sig länge, för med en bana i novemberskick var greenerna inte lika hårda, därmed mer lättspelade, (om de nu överhuvudtaget kan sägas vara lätta...).

När nästa års Masters avgörs blir det som vanligt i april – då är de yttre förutsättningarna ännu tuffare med mer sol, värme och minimal risk för regn vilket ställer spelarna inför ännu tuffare prov.

Dustin Johnson var tillsammans med Bryson DeChambeau den store favoriten. Men DeChambeau var för ojämn. Han varvade lysande birdies med slag ute i skogen, dubbel- och tribbelboogies – misstag som genast sållar bort presumtiva vinnare till att hamna i ett mellanskikt. Länge höll DeChambeau till och med på att missa cutten.

Att banan är riktig svår drabbade även världens genom tiderna främste golfare Tiger Woods. På sista rundan hamnade han i vattnet tre gånger om på samma hål och landade på tio slag – hans värsta enskilda kalldusch i karriären.

Nu kom australiern Cameron Smith och koreanen Im på en delad andraplats fem slag bakom. Båda spelade stor golf men var ändå chanslös mot mästaren.

Dustin Johnson är inte en man av stora åthävor. Något jubel blev det aldrig på 18:e green, men tagen var han där han stod tillsammans med sin lillebror Austin, tillika Dustins caddie sedan 2013.

Segerpussen för Dustin Johnsons gavs av hans sambo Paulina Gretzky direkt efter målgång. Foto: Cmore

Annons

Annons

Lillebror fällde en tår. Dustin var nära till gråten han med, men väntade tills det blev kram- och pusskalas med sambon Paulina Gretzky.

Att han nu inte bara är världsetta på papperet visade Dustin Johnson med eftertryck det här veckoslutet i Augusta. Han slog långt, träffade oftast fairway, chippade och pitchade suveränt och var dessutom lysande med sin putter. En suverän och rättmätig vinnare.

Golfproffsen tjänar pengar som gräs. Bara när han senast i augusti tog hem Fedex Cup-finalen kammade han på ett bräde hem 130 miljoner kronor.

En titt på Johnsons golfdata sedan han började som proffs 2007 visar också att förutom årets stora Fedex Cup-pott och flera på slutet stora framgångar, så har denne 36-åring hittills spelat in över 600 miljoner kronor.

"Jag är lyckligt lottad", sa han efter segern i Fedex Cup.

Här på Augusta blev det två miljoner dollar ytterligare.

För Henrik Stenson gick det inte bra. Han fick bara spela två rundor, hade svårigheter med båda det långa- och korta spelet, framför allt på greenerna, där puttarna oftast blev för korta.

Men Stenson lär komma igen. Han behöver absolut inte vara slut som toppspelare. Det visade om inte annat tysken Bernhard Langer, som vid 63 års ålder kom på delad 29:e plats tre under par. En fantastisk prestation.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan