Annons

Annons

Annons

Annons

Offerdal

Debatt
Debatt: Replik: Vindkraft är inte lösning på klimathotet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild, Olle Larsson

Annons

Replik på: Svar från Anders Wijkman: Klimathotet är existentiellt – vindkraft en del av lösningen (12 november)

Först låt oss använda rätt begrepp; vindpark, som du kallar det för är att luras. En park är per definition ett rekreationsområde för människor, djur och natur. Det du vill göra är att bygga vindkraftsindustrier som lyder under EU:s maskindirektiv och som stänger av markområden för rennäring och friluftsliv flera kilometer runt varje verk.

Annons

Så det handlar inte om en park för människor och djur utan om exploatering av storskalig industri. Låt oss tala klarspråk och använda rätt begrepp.

Annons

Vi i Jämtland lever redan klimatsmart med fossilfri el som vi delar med oss av till andra. Vi bor i Taigabältet som redan klimatkompensera 300 procent mer för de små klimatavtryck vi gör med vår sunda livsstil.

Vi odlar vår mat, tar hand om våra djur, äter närproducerat och handlar lokalt. Vi värnar om naturen, miljön och varandra i det konceptet ingår inte vindkraftsindustrin som ska exploatera vår orörda natur till skada för människors och djurs hälsa.

Du skriver att vår fakta är ”grundlöst.” Enligt Vattenfalls egna siffror kommer din industri att öka våra koldioxidutsläpp med 15 procent jämfört med den fossilfria el som vi redan levererar. Din vindindustri i Jämtland kommer inte att påverka klimatet positivt i någon del av världen. Om nu klimathotet är ”existentiellt” som du uttrycker det och att vindkraften är lösningen. Bygg då vindkraftsindustrier där elen behövs. Vi behöver den inte här i vårt län.

Du radar upp dina fina meriter och vad du åstadkommit från ditt skrivbord i Stockholm och på dina möten i världen. Det är skrivbordsprodukter som saknar analyser av konsekvenser. Vi har kanske inte har din fina meritlista men vi har något annat – vi har sunt bondförnuft och vi tar ansvar för vår natur och nästa generation. Vi lärde oss dessutom att räkna när vi gick i skolan och det du håller på med nu leder bara till miljökatastrofer lokalt.

Annons

Annons

Du skriver att elen blir billigare med mer vindkraft. Det blir den inte. Totalsumman för utbyggt kraftnät kommer att öka elräkningen för alla elkonsumenter i Sverige.

Du skriver om stödet som du har från Naturskyddsföreningen. Det är en förening som får 30 000 kronor av vindindustrin för varje uppfört certifierat verk. Den föreningen är mutad och inte trovärdig i denna fråga.

Oss kan du inte muta med lite kaffepengar. För oss handlar det inte om pengar som för dig utan om att ta ansvar för kommande generationer där vi fortsatt kan leva i samklang med vår natur. Det är det enda långsiktigt hållbara.

En sak kan vi väl vara överens om; låt oss sköta vår natur och markanvändning så kan du sköta ditt kvarter på Östermalm i Stockholm. Bygg din vindkraft där och lämna oss ifred.

Livskvalitet i Offerdal

Annons

Annons

Till toppen av sidan